Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
wat aardig dat u in uw column wat schrijft over artiesten.
Een goede manier om ook eens anders naar leding geven te kijken.
Een van de punten van inspirerend leiding geven is volgens mij ook het feitelijk juist zijn van wat je schrijft dan wel zegt. Bronnenonderzoek kan daarbij handig zijn.
Bij mijn weten is het lied 'Mensch durf te leven' niet van Ranses Shaffy en al door o.a. Louis Davids decennia terug in de vorige eeuw uitgevoerd. Ik meen dat het geschreven is door Dirk Witte. Dus wellicht kan dit iets zijn voor een volgende column: dat u openlijk over uw onjuistheid schrijft en vervolgens betoogt hoe belangrijk het kan zijn om als leidinggevende je eigen fouten toe te kunnen geven en daarbij dus ook: het belang om aan goed onderzoek te doen voor je wat betoogt?
Met vriendelijke groeten,
Jan van Westerlaak, o.a. managementstrainer.
PS: Bent u overigens familie van dhr. Gerard Buschman?
Bedankt voor je inspirerende kijk op leiderschap. En wat je terug ziet bij Wende. Ik kan ook van haar passie genieten.
Je hebt het in je column over human being en human doing. En ik wil daar nog een ander, misschien meer vollediger beeld naast zetten. Omdat ik denk dat inspirerend leiderschap een facet is van leiderschap.
Voor mij is human being het zijn van de mens (leider). En dit geeft voeding aan al het gedoe (Doing) er om heen. Dat 'gedoe' wil ik in vier gebieden duidelijk maken.
1) Het verlangen/de droom en al het ratio wat je daar bij nodig hebt. Dit is het gebied van IQ, het denken, van het verleden (de overtuigingen/de angsten) en de toekomst (onzekerheid). Ook het gebied van creatie/innovatie.
2) Het ondernemingsschap/het kiezen. De lef tonen om het te gaan doen. Prioriteiten stellen. De natuurlijke motivatie.
3) De verbinding, het gevoel. Hier zit het gedeelte van EQ, empathie, communicatie en samenwerken.
4) De structuur, het fundament. Het concreet maken tot een een product, geld, behuizing etc.
En wanneer je hier mee speelt, bewust van bent kom je meer in balans. Waak er voor dat je niet alleen je kwetsbaarheid in gaat zetten. Zorg dat het afgestemd is met de andere gebieden. En vraag daar hulp bij.
Je hebt anderen nodig om te groeien.
Een inspirerend boekje dat je een nog vollediger beeld geeft van deze aanpak is: BEN IK IN MIJN ELEMENT? LEIDERSCHAP IN AL ZIJN EENVOUD.
Jan Stoop, Partner bij De COREPORATION
Meteen "Chante" (2008) besteld.
Dank. JW
Leiderschap heeft in ieder geval ook met timing te maken denk ik. Je moet het mooiste meisje ook op het goede moment tegenkomen zeg maar...
Zou je dat onder woorden kunnen brengen? Dat ontbrekende?
Elders op deze site heb ik geprobeerd mijn opvatting over leiderschap onder woorden te brengen in een dialooghierover met Lex van Haarlem. Ik noem dit even zodat je ook mijn positie kent.
:)Frans
@Jan S. Dank je wel voor de aanvullingen. Alleen kwetsbaar opstellen is inderdaad ook niet datgene waar ik voor pleit. Het bredere kader dat je geeft is een mooi handvat.
@JW. Graag gedaan!
@Frans. Ik ben benieuwd naar je inzichten, tot op heden niet gevonden, kun je een link sturen?
erg sportief om uw foute bronvermelding zo openlijk toe te geven, en dat zelfs zonder dat u in de verleiding komt om mij te wijzen op mijn eerdere typefout in de naam van Ramses Shaffy. Wist u overigens dat uit eerder onderzoek van KPMG zou bljken dat maar 1/3e van de leidinggevenden open zou staan voor medewerkers die hun leidinggevende op diens fouten en onjuistheden wijzen? Leidinggevenden kunnen dan de neiging krijgen niet te willen luisteren. Dus leiders kunnen willen inspireren tot ze een ons wegen, zo lang ze niet luisteren naar hun medewerkers (5e principe van Covey ook dacht ik) zal wat ze zeggen en doen vooral als schone schijn overkomen.
Enne: doet u aub de hartelijke groeten aan uw oom Gerard, mocht u hem spreken.
Met vriendelijke groeten,
Jan van Westerlaak