Goede ideeën, de doodskus voor innovatie

Cover stories

Anti rookcampagnes bereiken mensen die nooit gerookt hebben. Obesitas is een groeiend probleem in Nederland ondanks dat je elke avond om de oren geslagen wordt met duurzame en eerlijke kookprogramma’s. De wereld wordt geregeerd door paradoxen. Zo ook uiteraard met innovatie. Want hoe vreemd het ook mag klinken, goede ideeën zijn funest voor innovatie.

Ik vond dit zelf eigenlijk al een rare constatering toen ik ermee geconfronteerd werd via een artikel van Micheal Schrage in Harvard Business Review. Maar na het bezinken ervan begon het me zeker te dagen. Sterker nog, het is iets dat ik altijd in net wat andere bewoordingen zelf loop te verkondigen. Namelijk dat het in veel organisaties niet ontbreekt aan goede ideeën maar aan implementatiekracht. In de organisaties waar ik heb rondgelopen, ...

Jan van Diepen
Een fascinerende stelling. Zo te zien lijkt de uitwerking van een goed idee tot een succesvol product een iteratief en interactief proces met de klanten. Om dit te organiseren lijkt de Agile projectaanpak op zijn plaats, misschien uit te voeren door andere mensen dan de mensen die het idee hebben gegenereerd.
Misha de Sterke
Beste Jan,

Dank voor je reactie. Ja zit zeker een kern van waarheid in. Echter ik praat over de fase waarover er nog geen sprake is van een product, alleen nog maar een idee. Hypothese testen zit voor productontwikkeling. Hypothese testen gaat ook over klantontwikkeling. Wie is de klant eigenlijk? Waar ligt die wakker van? Maar je hebt zeker gelijk , het proces waar ik over praat is iteratief, vervolgens bij productontwikkeling is scrum de methode inderdaad. Dank en groet Misha
Jan Koster
Lid sinds 2019
Mooi stuk! Het begint met een idee en dan... O.a. de Lean Startup aanpak is een mooie manier om de volgende stap te maken. Vereiste is wel dat dit in een organisatie plaats vindt waar een 'culture of innovation' aanwezig is!
Misha de Sterke
Stap 1 naar een 'culture of innovation' is teams laten denken en bewegen door testbare hypothesen. Lean Startup is dan zeker een zeer briljante methode.
Jozef
Interessant uitgangspuntl.
Alleen: het "too big to fail" syndroom (of sunk cost syndroom) rationeel noemen vind ik verkeerd. Het is net irrationeel.
Terwijl de hypothesecultuur wel rationeel is. Het doet precies wat we in wetenschappelijk onderzoek verwachten: hypothese, testen. indien niet goed, afvoeren en opnieuw beginnen, continue evaluerend, nadenkend, ogen open. In het "too big too fail" gaat men net zijn verstand op 0 zetten en met de ogen toe de ingeslagen weg blijven volgen.
jan oosterlee
Gebrek aan management kwaliteiten visie zorgen dat goede ideeën niet worden uitgevoerd en blijven liggen en dat is dodelijke voor de creativiteit van mensen
Veel manager verschuilen zich liever het idee is immers niet van hun,
Hoe meer academici in de organisatie hoe trager de besluitvorming
Gr jan
Misha de Sterke
Beste Jozef,

Dank voor je reactie. Ik noem het
'Too big too Fail' syndroom niet rationeel. Het is een gevolg van hoe we ideeen te snel omzetten in niet doordachte laat staan getoetste projecten.

@jan, tsjaa ik herken wat je zegt. Goede managers moeten implementeren. Vaak genoeg abstracte visies vaak te weinig daadkracht. Fijne dag heren
Alexander Ket
Lid sinds 2019
Leuk artikel Misha!

Gelukkig zijn er meer en meer bedrijven die overgaan naar agile / scrum / mvp / lean startup. Hoe meer bedrijven deze stap maken hoe beter en artikelen als deze van jou helpen daarbij. En ja, in de praktijk is het nog lang niet allemaal echt agile/scrum, maar de zaadjes zijn geplant. Het glas is halfvol!

Meer over Innovatie