Ons land scoort goed als het gaat om de hoogste adviesdichtheid ter wereld. Er wordt wel eens gekscherend gezegd dat er achter iedere boom wel een consultant zou staan. Maar de laatste tijd zitten de ‘externen’ behoorlijk in de beklaagdenbank. Inhuur als zondebok. Met het beeld dat ze te duur zijn, in te grote auto’s rijden en alleen maar uitgebreide rapporten schrijven die daarna in de bekende bureaulade verdwijnen.Maar na jaren van praten en schrijven - al eind vorige eeuw heeft voormalig GroenLinks voorman Paul Rosenmöller de externe adviseurs betiteld als de ‘zesde macht’ - lijkt te overheid onder druk van krimpende budgetten nu massaal afscheid te gaan nemen van haar adviseurs, projectmanagers en interimmers. Op zich begrijpelijk natuurlijk. We zullen het in toenemende mate immers zelf moeten doen, want daar worden we toch voor betaald. Dit betekent wel dat we die cultuur van structurele zelfonderschatting moeten doorbreken. De sfeer van ‘wij kunnen het zelf toch niet, laten we maar iemand van buiten vragen om ons te helpen, die komt vast veel overtuigender over’ moeten we definitief achter ons laten.
En dat het ook anders kan blijkt wel uit de praktijk van alledag. Zo mocht ik recent in opdracht van de CIO Rijk het concept I-Interim Rijk operationaliseren, een hoogwaardige pool van ICT-ers die rijksbreed worden ingezet. Door onze schaal als rijksdienst veel beter te benutten én door echt werk te gaan maken van mobiliteit kunnen we niet alleen veel slimmer gebruik maken van onze eigen ICT-toppers, we verhogen zo ook de attractiviteit als werkgever voor onze eigen professionals. Er blijkt namelijk veel verborgen talent te zijn waar niet altijd voldoende gebruik van wordt gemaakt. En zo houden we ook de externe ICT-ers op gepaste afstand. Maar dit betekent natuurlijk niet dat we geen behoefte meer hebben aan de dienstverlening van de Cap Gemini’s of Logica’s van deze wereld. Wel degelijk. Alleen wel anders. Minder gericht op commodities en meer gericht op specialties. Met de wetenschap dat een specialty van nu over vijf jaar ook een commodity kan zijn. Opdat de externe leveranciers als ‘gids’ hun innovativiteit ook écht waar kunnen maken. Meer in de sfeer van ‘train de trainer’ dus.
Maar wat mij als voormalig organisatieadviseur wel verbaasd is dat de adviesbranche niet wat meer inzage geeft in de toegevoegde waarde die ze voor ons land leveren. Wat zij niet allemaal betekenen voor de BV Nederland. Hoe hun beschikbare ervaring en knowhow wordt gebruikt voor hele realistische toepassingen in de praktijk van alledag. Hoe zij met hun flexibiliteit en slagvaardigheid vraagstukken snel kunnen oppakken die veelal rechtstreeks leiden tot adequate oplossingen. En dan nog los van de werkgelegenheid die deze sector biedt. Denk dan niet alleen aan de grote bureaus, maar ook aan het leger van al die eenpitters die dagelijks aan de slag zijn voor hun opdrachtgevers. Want ik weet zeker dat we elkaar op langere termijn blijvend nodig zullen hebben, weliswaar in een andere, volwassenere verhouding.
Kort en goed organisatieadviseurs, project- of interim-managers: focus veel meer op het complementair zijn met uw opdrachtgever, zorg voor permanente toegevoegde waarde en voorkom dat je dingen doet die je opdrachtgever eigenlijk zelf zou moeten doen! En vergeet niet om van tijd tot tijd uw wapenfeiten te etaleren.
CyberSale, 50% korting op een Pro-abonnement
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden. Begin het jaar goed en krijg toegang tot toepassingsgerichte kennis.
Upgrade uw gratis lidmaatschap, word een Pro
1. Hoe realiseren wij een evenwichtige personeelsinvulling?
2. Wat moet door eigen mensen moet worden uitgevoerd, wat is geschikt om in te kopen en waar zetten we externe inhuur in?
De verhouding tussen (1) uitbesteden, (2) tijdelijke inhuur personeel bij piekbelasting, (3) inzet eigen personeel en (4) structurele inhuur extern personeel moet zorgvuldig bepaald worden. De kostenverhouding is dat gemiddeld genomen uitbesteden het goedkoopst en structurele inhuur extern personeel het duurst is. Daarom is het een kwalijke zaak dat zo weinig organisaties een goed doordacht beleid hebben hoe te komen tot een evenwichtige personeelsinvulling en hoe om te gaan met externe inhuur. Bovendien is er in veel grote organisaties een lappendeken ontstaan van personele oplossingen. Op veel cruciale sturende functies zitten externen, die naast het belang van de organisatie ook een eigen belang of het belang van hun werkgever dienen. Ook al presteren deze externen goed, feit blijft dat de sturing op belangrijke terreinen per definitie in handen hoort te zijn van de eigen organisatie.
Dat de overheid onder druk van krimpende budgetten nu massaal afscheid neemt van haar adviseurs, projectmanagers en interimmers lijkt in dat opzicht een positieve ontwikkeling. Het grote gevaar schuilt in het feit dat het geen bewuste keuze is, maar een gevolg is van krimpende budgetten. Het terugdringen van extern inhuur is dus niet op basis van goed doordacht beleid tot stand gekomen. Daarom is het de hoogste tijd en van essentieel belang dat organisaties bewust en zorgvuldig bepalen hoe de verhouding tussen uitbesteden, tijdelijke inhuur personeel bij piekbelasting, inzet eigen personeel en structurele inhuur extern personeel moet zijn in relatie tot het uit te voeren werk. Dat is de sleutel tot succes.
Wil een organisatie flexibel blijven, dan zal er altijd interactie zijn met externen. Soms vanwege kundes, soms vanwege rollen, soms vanwege gebreken, soms omdat dat bestuurlijk relevant is. Ik doe dus niet mee aan de vijandsbeelden, niet van rijksambtenaren noch van consultants en andere externen. Uiteindelijk gaat het rond elke klus weer om het creëren van de goede match.
Eens met je bericht Tom dat er veel strategischer nagedacht zou moeten worden over resourceplanning. Alleen zo kun je structureel dit vraagstuk aanvliegen. Spijtig om te zien dat dit nog zo weinig gebeurt!
Ja Patricia, ik ben externe geweest, met veel plezier overigens en ben 7 jaar geleden overgestapt naar de ABD om van binnen uit mijn rol te vervullen. Eerst als directeur, nu als interimmer. Mijn column was ook zeker niet bedoeld om een vijandig beeld te scheppen. We blijven elkaar (ook op langere) termijn nodig hebben, alleen wel in andere verhoudingen. Daarover in een volgende column meer!
Met groet, Dirk-Jan de Bruijn
Helemaal eens dat met name opdrachtgevers hun verantwoordelijkheid moeten pakken. Daar begint het. Wie betaalt bepaalt immers. Slappe opdrachtgevers zonder ballen die niet goed weten wat ze willen krijgen natuurlijk ook opdrachtnemers die met hen op de loop gaan. Niet goed dus. En je ziet ook dat daar waar er management zit zonder doorzettingskracht er veel consultants, interimmers en andere goudzoekers rondhobbelen.
Groet, Dirk-Jan