Innovatie: kwestie van cultuur en besluitvorming

Actueel

Amerikaanse bedrijven bevolken de ranglijsten van meest innovatieve bedrijven. Hun Nederlandse collega's komen niet in de top 20. Wat verklaart het succes van de VS? De cultuur of hun bestuursmodel?

Groei door innovatie blijkt nog altijd een topprioriteit voor bedrijfsbestuurders. Tegelijkertijd is de onvrede onder het topmanagement over het rendement van innovatie groot.

Praktijk
Wat maakt innovatie toch zo moeilijk? Aan cursussen out-of-the-box denken of verwonderen is er geen gebrek. Aan ideeën evenmin. Maar toch blijkt de praktijk keer op keer weerbarstig. Vaak wordt gesteld dat de onderneming zelf de belangrijkste vijand is van vernieuwing. Het uitvoerend management is vooral gericht op het halen van de jaarbudgetten en het optimaliseren van het productieproces. Investeringen in een i...

N Dragt
Lid sinds 2019
Dit is wel weer een helder artikel over innovatie, want is het nu de cultuur of het management. Of is het het management als een gevolg van de cultuur?

Cultuur zal zeker de grootste rol spelen, zolang er niemand opstaat en zegt: die cultuur kan me wat, we doen het hier anders. Waarschijnlijk trekt een organisatie met zo'n cultuur mensen aan, die zich op innovatie richten. De opstandige persoonlijkheid zorgt dus waarschijnlijk voor een cultuur die veranderingsbereid is, waardoor innovatieve mensen er graag komen werken. Terwijl in een organisatie waar niemand rondloopt, die tegen de heersende cultuur wil ingaan, een cultuur bestaat die sterk lijkt op de cultuur buiten de deur.

Want laten we ook een kijken naar die andere economische grootmacht Japan. Nu niet bepaald een cultuur gericht op radicale vernieuwing, want dat is wat hier schijnbaar bedoeld wordt met innovatie. Toch komen veel vernieuwing uit die behoudende cultuur. Schijnbaar kun je zelfs in een samenleving met een behoudende cultuur mensen vinden die innovatief zijn.

Meer over Innovatie