Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Thnx, goed artikel.
Ik opteer voor eerst een goed systeem waarmee je leert beter om te gaan met je tijd. Zowel voor de HR professional als voor het management dat wat moet met de gegevens.
leuk dat paradigma van "als je het niet kunt bewijzen (met cijfers) dat iets in de toekomst toegevoegde (cijfermatige) waarde heeft, dan heeft het ook geen waarde!" (think about it!)
Flarden die verder bij me omhoog komen;
Volgens mij zijn we nog steeds niet in staat de toekomst te voorspellen, hoe hard je ook meet. Cijfer en getalmatige c.q. kwantitatieve meting van een niet kwantitatieve biologische entiteit of dynamiek zal volgens mij hooguit grove, oppervlakkige en vaak nietszeggende meetresultaten geven.Dat is echter mijn eigen ervaring en dus niet 'wetenschappelijk'.
Meten is toch eigenlijk niets anders dan geregistreerde data en cijfers interpreteren. De mens is degene die meet, de mens interpreteert nietszeggende data en geeft daar een betekenis en een oordeel aan. Mensen die van alles bedenken, extern bouwen, registreren enz om uiteindelijke iets zinnigs te willen voorspellen over menselijke processen en uitkomsten? Klinkt en voelt toch als een hele complexe omweg, maar goed ook dat kan ik niet wetenschappelijk onderbouwen.
De opmerking: "mensgericht, heel zorggericht = weinig wetenschappelijk en dat is een zwakte in een maatschappij" is een nergens op gefundeerd oordeel, wel ironisch in het licht van een pleidooi om meer wetenschappelijke toetsing. De zin eindigt verder met; "die steeds meer geregeerd wordt door bewijslast". Ja, en als dat al waar is, wat is het effect? In mijn optiek dat andere instrumenten, zoals bijvoorbeeld ons instinct, intuitie en gevoel, op de achtergrond blijven. Onze aandacht blijft sterk gefocussed op het bouwen van technische systemen als exlusief meetinstrumentarium. En dat beperkt je in de aanwezige mogelijkheden tot observatie c.q. registratie. Althans zo voel ik dat.
Leuk ook dat recente onderzoeken aangeven dat het betere (financiele) resultaten geeft op moment dat onder andere controle (registratie) meer wordt losgelaten in het voordeel van vertrouwen, coachend leiderschap en meer van dat soort vage, moeilijk meetbare termen.
Als het, samen met 'alle' HR functionarissen, hele volksstammen de afgelopen 30 jaar niet is gelukt een zinvolle connectie te maken tussen de uiterlijke, meetbare en de innerlijke, onmetelijke wereld, dan is het volgens mij eens tijd om onderhavige vooronderstellingen en paradigma's (methodisch) te toetsen. En ook weer andere instrumenten aandacht geven, onderzoeken en ontdekken. Al zal dat niet direct leiden tot het verkopen en implementeren van nog meer technische registratiesystemen.
Maarten, misschien interpreteer ik het helemaal verkeerd en begrijp ik het niet zoals jij bedoelt, dan hoor ik dat graag. Voor nu goed weekend en succes!