Hoezo Verbonden?

Columns

Het is een veel gehoord vraagstuk bij de introductie van Het Nieuwe Werken. Als mensen meer vrijheid krijgen en tijd- en plaatsonafhankelijk kunnen werken. Hoe zorgen wij er dan voor dat medewerkers verbonden blijven met de organisatie en met elkaar? Bedrijven maken zich zorgen dat met de introductie van HNW de verbondenheid af gaat nemen.

Verbinding
Als mens verbind ik mij met andere mensen. Ik kan mij niet verbinden met een organisatie. Ik kan mij identificeren met waar de organisatie voor staat en ik kan mij verbinden met de mensen in die organisatie. Wel kan ik met een organisatie een verbintenis aan gaan. Dat betekent dat ik een overeenkomst sluit, waarbij ik toezeg werkzaamheden te verrichten voor de organisatie en dat ik voor mijn bijdrage een vergoeding krijg. Een verbintenis is ni...

Hans Doorenspleet
Als je in een wereld van maakbaarheid en controle aan het werk bent, dan heb je de illusie dat je alles in de hand hebt en kunt houden. Zelfs als je merkt dat dit niet helemaal lijkt te lukken. Dan ga je op zoek naar een middel om die 'grip' weer terug te krijgen.
Loslaten is daarbij niet een logische stap. En HNW heeft ook best veel te maken met loslaten, of met de angst daarvoor.
Misschien moeten we eens gaan denken aan een methode om het loslaten door managers te ontwikkelen.
Ronald van Gigch
Auteur
(De controle) loslaten maakt je kwetsbaar. Maar wat blijkt, kwetsbaarheid is de sleutel tot verbondenheid. Niet alleen essentieel voor managers, ook voor medewekers.

Uit eigen ervaring weet ik echter dat het de mate van kwetsbaarheid is die de manager toont, die bepalend is van de ruimte voor het tonen van kwetsbaarheid binnen het team.

En ik verwijs graag alle manager door naar het filmpje van Brene Brown op Ted.com.

Zij laat zien wat kwetsbaarheid is, zij verteld waarom je de controle los moet laten en laat zien hoe dit leidt tot echte verbondenheid.

Meer over Het Nieuwe Werken