Veel leidinggevenden willen hun organisatie of team klantgerichter, wendbaarder en ondernemender maken. Populaire veranderinitiatieven zoals scrum, zelfsturing, holacracy, semco style, lean, worden dan hiervoor ingezet. De verandering komt enthousiast op gang, maar na een tijdje ‘dooft’ de gewenste verandering weer uit. Wat blijkt? De organisatie is er niet aan toe. Er kan dan sprake zijn van verwaarlozing, waardoor dergelijke initiatieven ‘vakkundig’ geneutraliseerd worden.
Een recent voorbeeld uit de praktijk toont hoe verwaarlozing eruit kan zien:
Leen Schaap, de commandant van de brandweer Amsterdam-Amstelland, was afgelopen week op NPO radio 1. In 2016 kreeg deze oud-politiecommissaris de taak om de macho mannencultuur bij de brandweer om te gooien. Hij kon rekenen op veel tegenwerkin...
Ik heb de indruk dat verwaarloosde organisatie vrij vaak voorkomen bij de overheid of semi-overheid. De voorbeelden die je noemt zijn allemaal uit de non profit. Ik vermoed dat dat komt doordat daar dikwijls een cultuur bestaat waarin mensen elkaar niet als volwassenen aanspreken: leidinggevenden corrigeren niet en grijpen zelden in ("want het zijn toch professionals?") en de medewerkers genieten van de ruimte & vrijheid, maar verzuipen en verdwalen zonder echte richting.
Herken jij dit ook?