Je kent dat vast wel. Eindeloze sessies om die blauwdruk aan gescherpt te krijgen. Meeslepende vergaderingen met veel emoties en felle discussies. Uiteenlopende gezichtspunten en weinig gemeenschappelijks. En om dan uiteindelijk te komen tot een vorm van consensus wordt de formele macht ingeroepen. De baas wordt erbij gehaald en die moet dan maar eens optreden. Ferm leiderschap laten zien. En als hij heeft gesproken, dan kan het ook worden vastgelegd in een mooi indrukwekkend rapport.
En hebben we dan de indruk dat dit gaat landen? Denken we dan echt dat dit de route is naar dat beloofde land? Worden onze afnemers zo beter bediend? Zie je het werkplezier zo toenemen? Dacht het niet. Eén ding is in ieder geval zeker: het is jammer van al die energie, zeker in relatie tot het resultaat.
Maar...
Hier geldt toch ook het adagium: "Als je niet weet waar je heen gaat, dan zijn alle wegen goed."
Ik de praktijk wordt veelal op de waan van de dag geacteerd. Juist een goede diagnose ontbreekt. Belangrijke vragen moeten worden gesteld. Waar willen we heen met deze organisatie? Waar wordt het geld verdiend in de organisatie? Waar zitten de grootste knelpunten, verbeterpotentieel en kansen als ook bedreigingen? Wat is nu echt urgent om op te pakken en wat kan later worden geadresseerd? En natuurlijk moeten dan de quick wins worden gerealiseerd.
Het lijkt me verstandig dit met zoveel als mogelijk medewerkers te te doen. Maar bij een reorganisatie van een bedrijfsonderdeel van 600 m/v - weet ik uit eigen ervaring - kan niet iedereen overal over meepraten. Enige structurering is dan toch noodzakelijk. Bij kleinere groepen, zeg tot 20 m/v - weet ik ook uit ervaring - kun je wel met de hele groep aan de slag.
Ik ben het me je eens dat er over veel zaken wordt gediscussieerd die eigenlijk niet de meeste aandacht zouden moeten krijgen. Gelukkig zijn we nooit te oud om te leren en beter met elkaar samen te werken.