Bert Overbeek is management-trainer, team-coach en interim manager. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot hij na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen. Ook wilde hij de kwaliteit van zijn werk vergroten en hij had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren.
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Bert een originele management-denker en -schrijver was. Hij vroeg hem in 2006 of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het veelgelezen ManagementSite. Sindsdien schreef hij meer dan 2000 artikelen zeven managementboeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Vier boeken werden bestsellers en eindigden in de Managementboek top 5.
Overbeek vindt kennisdeling zo belangrijk, dat hij hier op Jongebazen de finesses van het managementvak deelt met zijn collega’s. Het is nodig in tijden van verandering. Aritificial Intelligence heeft dan ook volop zijn aandacht, maar vooral in combinatie met gedrag: wat wordt de rol van de mens straks en hoe kan hij zich daarop voorbereiden? Het gaat bij Bert trouwens niet alleen over AI. In zijn boek 'De Schakelaar' zet hij uiteen hoe hij vindt dat de manager van de toekomst zijn teams tot maximale prestaties kan leiden.
Correspondentie met Bert Overbeek gaat via icloud.com. Gewoon zijn naam in kleine letters ervoor en er is contact. Zijn website? bertoverbeek.com
Met vriendelijke groet,
John Manschot
Helaas geldt ook hier dat je moet horen - zien en zwijgen. Jammer maar het gebeurt steeds weer. Echter, diegenen die proberen er over te praten worden aan de kant geschoven. Het is mij niet overkomen maar ik heb het zien gebeuren in het bedrijf waar ik toen werkte.
Wonende in Silicon Valley gaan mij deze teksten en de vele reacties daarop door merg een been .Althans ze ademen mijn insziens een naiviteit uit die vooral te maken heeft met het Rijnlandse consensus denken dat in Europa wijdverbreid is maar helaas tot veel te weinig resultaten en daadkracht leidt. We zijn in Europa dringend toe aan vernieuwend denken, aan heel andere organisatie vormen.De kans dat vele zwakke ondernemingen die rit niet kunnen maken is groot.Zij zullen dus omvallen en met hen worden grote drommen werknemers eenvoudig ingelijfd.Dat is een probleem!
Ondertussen discussieren wij over problemen van ons verzorgingstaat denken alsof er geen [digitale] revolutie voor deur staat, waar alles maar dan ook alles door zal veranderen.De ouderwetse P&O functie heeft in de nieuwe economie afgedaan, eenvoudig omdat er geen behoefte meer aan bestaat. De moderne werknemer is mobiel, kan zich organiseren en veweren:zit niet meer te wachten op oubollige integriteits concepten waarbij altijd de vraag is wie de bewakers bewaakt.We hebben behoefte aan HRM mensen die zich actief met talent bezig houden, met recrutering en training.Arbeidsvoorwaarden handelingen kunnen net zo goed door een administratieve medewerker onder supervisie van een RvB lid worden verricht.Beoordelingen van mensen en het signaleren van misstanden is in de eersteplaats ieders eigen verantwoordelijkheid en die van de lijn.Laat de onderneming het afweten ,dan kan in deze tijd ieder snel een andere baan vinden.Houdt dus svp snel op met deze huilverhalen onder professionals.
Ik zag het artikel met daarin de zinsnede "meer zien dan je lief is", en hoopte op een beschouwing over wat te doen als je meer ziet dan je lief is. Misschien is het wel een beetje lui denken van mij dat ik op een soort protocol zat te hopen over wat te doen als je teveel ziet. Als startend P&O'er heb ik nog niet veel dingen gezien of gehoord waarover je kan twijfelen of het door de beugel kan, maar mocht dat toch een keer gebeuren, dan zou ik het toch wel prettig vinden wat te doen. Uit uw artikel lees ik een beetje dat je als P&O'er dan maar op je gevoel af moet gaan, en dat het gevoel deels afhankelijk is van het lef dat je als persoon hebt. Heb je als persoon behoorlijk wat lef, dan stap met het "incorrecte gedrag" naar de buitenwereld (wat in casu best een leidinggevende, een raad van commissarissen of vergelijkbaar zou kunnen zijn) en trek je aan de bel. Met als mogelijk gevolg dat je je bureau kunt uitruimen. Ik vraag me dan af waarom er voor dat soort gevallen geen (wettelijke of CAO) bescherming bestaat. Immers is de onderneming toch meer gebaat bij een eerlijke wijze van handelen? Of zijn het juist die 'onrechtmatigheden' die de mensen aan de organisatie binden?
Ik vrees echter dat zelfs als er al een bescherming zou komen voor de 'klokkenluiders', de daders, zoals ook in de bouwfraudezaken in de afgelopen maanden, er met een kleine schrobbering en misschien een boete vanaf kunnen komen. Waarna ongetwijfeld de klokkenluider in de organisatie opgespoord wordt en met een drog-reden op straat gezet zal worden.
Het zal dus altijd van het lef van de betreffende persoon af blijven hangen, en ik vrees dat zeer vele P&O'ers dat lef niet zullen hebben, al was het maar uit lijfsbehoud (en geef ze eens ongelijk).
Reitse Eskens
Personeelsfunctionaris