Gezocht: ijkwezen voor de selecteur

Meten is weten, dat weet iedereen. En daarom wordt alles waarmee we meten zelf ook heel goed gemeten: de elektronische weegschaal in het laboratorium waar het op picogrammen aankomt net zo goed als de weegschaal van de groenteman op de markt, die met halve ponden tegelijk werkt. Want dat wat meet is op het resultaat van de meting net zozeer van invloed als dat wat gemeten wordt. Een lap stof die langs een meetlat gelegd wordt waarvan, zonder dat we daar erg in hebben, de millimeterstreepjes twee millimeter uit elkaar staan, pakt al gauw net zo lang uit als een half zo lange lap die gemeten wordt met een collegalat waarvan de millimeterstreepjes wél keurig een millimeter uit elkaar liggen.

Ook in het meten van niet-fysieke maten probeert men sinds jaar en dag een soort van ijking toe te pa...

Jan Pels
Een artikel naar mijn hart! Een belangrijke boodschap, verpakt in niet-cynische humor. Kunnen we die tachograaf niet wat verder uitwerken? Of wilt u een artikeltje schrijven over luistervaardigheden?
Vriendelijke groeten,
Jan Pels
Guus Koopman
Belangrijk onderwerp: ken u zelf is niet het gemakkelijkste onderwerp! In Dynamische Oordeelsvorming heb ik een handvat gevonden, waarbij het aangestipte punt in het artikel in ieder geval meer in het bewustzijn is gekomen. Op grond van welke dynamiek kom ik tot een oordeel? Etc. Aanrader voor mensen die veel mensen moeten beoordelen!