Geen verbod op spammen van bedrijven

28 september 2003 - Het sturen van ongevraagde e-mailreclame aan Nederlandse bedrijven wordt niet strenger aangepakt. Een voorstel hiertoe van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam blijkt in strijd met Europese regels en is ingetrokken. Het voorstel van Van Dam om spammail aan consumenten tot een economisch delict te verklaren blijft wel overeind. Ook moet de verzender van emailings kunnen aantonen dat de geadresseerden daarvoor vooraf toestemming hebben gegeven. Op overtreding moet een boete van 4500 Euro komen te staan.

Financiële schade
Van Dam betreurt het dat zakelijk spammen niet verboden kan worden. Verschillende studies tonen aan dat bedrijven veel financiële schade lijden als gevolg van spam, aangezien medewerkers veel tijd kwijt zijn met het verwijderen van de ongevraagde reclame. Omdat ...

A de Beer
Het is jammer dat door de Europese wetgeving geen eind kan worden gemaakt aan deze praktijken. Per dag zijn we heel wat tijd kwijt aan het wissen van dergelijke berichten. Maar daarnaast is ook de faxterreur die ik zeer verstorend vind. Als bedrijven ons waterkoelers, draaideurkasten, t-shirst met opdruk en vlaggen willen verkopen dan moeten ze maar gewoon een folder laten drukken en die opsturen. Nu jagen ze de bedrijven op kosten, immers, we moeten zelf voor het papier, de toner en de stroomkosten opdraaien.
Dat privespam verboden wordt, ja zelfs een economisch delict is, is een goede zaak. Gisteren nog ontving ik op enkele van mijn prive-emails de mededeling dat mijn hypotheek veel goedkoper kon en dat ik door me aan te sluiten bij een duistere secte genaamd Eurexcel ik al snel een residentieel inkomen kon verkrijgen. Wat nu precies een residentieel inkomen is, dat kon zelfs de Dikke van Dalen me niet uitleggen, maar het was duidelijk dat het figuur (ene Testarossa) uit een uitizichtloze situatie (hij had 4 keer ontslag gehad omdat zijn baas failliet ging, waardoor zijn vrouwen en minnaressen hem hadden verlaten en de ambtenaar van de sociale dienst was tot 6 keer toe zijn dossier kwijt geraakt) nu steenrijk was geworden.
Tja, dat is MLM, een op pyramidespelen gebaseerd concept, dat ons aan moet zetten diverse dingen te kopen die we helemaal niet nodig hebben. Met name deze "bedrijven" bedienen zich van spam, ontraceerbaar door allerlei hotmail adressen, die ze in zeer grote getalen over de wereld uitstrooien. Het ziet er nu naar uit dat de heer Testarossa, van wie ik vermoed dat hij knalrood is, een groot gedeelte van zijn kapitaal aan boetes kan gaan besteden.

Dat is de goede zaak, of zal het ook hier zo zijn dat justitie weer geen prioriteit geeft aan deze inbreuk op onze privacy en liever gaat kijken of we niet 54 km/uur rijden waar 50 is toegestaan. Laat ze dan beseffen dat een spammer gelijk staat aan 153 snelheids overtredingen, en dat is toch veel sneller verdiend lijkt me.

Dat we daarmee gelijk MLM een halt toe kunnen roepen is mooi meegenomen.
Willem Glasbergen
Door het toevoegen van de tekst 'deze e-mail ontvangt u omdat u zich heeft ingeschreven voor...' maken spammers het extra lastig voor getroffenen om aan te tonen dat het juist niet het geval is. Het is zonde van je tijd om zo'n malafide organisatie juridisch ter verantwoording te roepen omdat JIJ maar eerst moet bewijzen dat ZIJ onrechtmatig gebruik maken van jouw e-mailadres.

Nu wordt er aangeboden: 'klik hier om u af te melden', dat zijn ze verplicht, of niet? Heel handig zou je denken, maar heb je wel eens stil gestaan bij de beveiliging van dat 'opt-out'-website'tje waar bijna nooit een naam staat van de vermeende spammer? Een keer afmelden levert je eerder een nieuwe, grotere stroom ellende op.

Daarnaast ontvang je de tekst: 'Binnen twee weken wordt u afgemeld.' In welk tijdperk leven wij nou? Wat zijn dit dus voor'n praktijken?

Verder is het prima mogelijk om at random letters en cijfers te combineren en er e-mails naar te versturen. Wat je niet terugkrijgt als 'geaddresseerde onbekend' is dus aan te merken als werkend e-mailadres en daar kun je de spam-machine weer op los laten.

Als laatste wil ik noemen dat diverse adresbestanden aan elkaar worden gekoppeld door het inkopen van adressen, net zoals dat gebeurt met 'die nare telefoontjes rond etenstijd', je kent ze wel.

Ik kan mij goed voorstellen dat ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het eventueel ontwerpen van wetgeving tegen spammers al dusdanig grote beren op de weg zien als het gaat om de handhaving van dergelijke wetgeving. Wellicht dat Nederlandse 'aanbieders' nog eenvoudig voor het gerecht te slepen zijn, maar wat er in de rest van de wereld zit is niet te pakken. Mijn voorstel zou zijn om in internationale samenwerking af te spreken dat:
1. Opt-out-sites gemonitord worden op het 'sniffen' van ingevulde e-mailadressen om het onrechtmatig verkrijgen er van aan het licht te brengen.
2. De verkoop van e-mailadressen aan strikte regels wordt gebonden, dat verkoop-organisaties bekend worden gemaakt.
3. De grote internet-backbone-organisaties toegang blokkeren van malafide organisaties. Er moet iets komen dat net zo werkt als de ja/nee stikker op je brievenbus, plus een zwaar sanctiesysteem om overtreders hard aan te pakken.

Spam kost ontzettend veel tijd, energie en geld. Het veroorzaakt alleen maar ellende en schaadt daarmee het vertrouwen in e-commerce bij consumenten. Overheid: niet van dat laffe, regel dit!

Willem Glasbergen.