Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
dank voor het mooie verslag omtrent het event waar ik helaas niet zelf kon aanwezig zijn. Ik wil graag even reageren op je misschien wel terechte opmerkingen. Het lijkt me logisch dat er nog heel wat vragen zijn, vooral bij eventuele transformatietrajecten die in bestaande, vrij 'oranje' organisaties zouden kunnen opgestart worden. Het spreekt voor zich dat een dergelijke transitie niet evident is, dat het loslaten van 'controle', titels, graden, status en misschien nog het meest van al Ego, voor veel mensen op leidinggevend niveau met de nodige weerstand gepaard gaat. We zijn immers al meer dan 120 jaar op 'command en control' geconditioneerd, ook als 'uitvoererders', vanuit alle mogelijke maatschappelijke instellingen die volledig op het Taylorisme geënt is (ook al zijn daar sinds de jaren '30 wel de nodige aanpassingen aan gebeurd). We starten elke mogelijke discussie hierover nog steeds vanuit de polarisatie beleid vs. uitvoerend niveau, hïerarchische meerderen vs. 'ondergeschikten (vrij denigrerend toch?), managers (denkers) en bedienden vs. 'arbeiders' (doeners). Binnen de meeste organisaties geldt nog steeds de overheersende visie die gebaseerd is op Mc Grergor's X-theorie. En net daar dienen we dus misschien eerst werk van te maken om een echte paradigma-shift, een evolutie in de richting van Teal, proberen te bewerkstelligen. Daar is geen duidelijk 'plan' voor, en gaat initieel vooral gepaard met een trial en error-periode, zeker op macro-niveau. Dat die vragen dus nog een tijd zullen blijven aanhouden is logisch en zeker wel een stuk terecht. Ook bij de vorige paradigmashift van het agrarische naar het industriële tijdperk werden initieel veel vragen gesteld, die we de dag van vandaag zelfs grotendeels vergeten zijn, omdat die in de loop van de tijd ook antwoorden hebben gekregen. Ook bij deze paradigmashift zal het uiteraard niet anders verlopen. Mij stemt het alvast gelukkig dat er op zijn minst een start gemaakt wordt en dat die stapje per stapje, met lange termijnvisie, maar anderzijds toch steeds sneller, meer en meer ingang vindt in de diverse sectoren van onze organisaties. Laloux poneert ook nergens in zijn boek dat hij DE oplossing zomaar klaar heeft maar geeft vooral, aan de hand van zijn voorbeelden, aan hoe het anders KAN. Het positieve gevolg is dat het nu ook echt de aandacht krijgt die het verdient, wat met de Teal-gerichte denkers avant la lettre (zoals Semler, Kolind, Townsend, e.a.) in hun tijd veel minder het geval was. De evolutiestap is ingezet en het is fijn dat we in de turbulente tijden die we nu kennen, waar over heel andere zaken vragen kunnen gesteld worden, er voldoende mensen zijn die ook zichzelf en hun manier van denken en doen in vraag durven stellen, en uitkijken naar manieren van hoe het anders KAN.
hartelijke groet,
Erwin Van Waeleghem.