De Shades of Grey-trilogie waarvan de boekverkoop wereldwijd alle records verbreekt terwijl het zo slecht geschreven is, spreekt tot de verbeelding. Hoe kan zo’n boekenserie vol seks en duisterheid toch zo populair zijn? Hieronder een hypothese over de populariteit en wat het te maken heeft met persoonlijke ontwikkeling.
De hypothese
Een slimme schrijftruc van mevrouw E.L. James: ze introduceert bij het hoofdpersonage een alter ego, een speelse en verleidelijke variant van zichzelf. Deze subpersoonlijkheid heeft een eigen wil, overtuigingen, waarden, zelfs een eigen uiterlijk. Ze deelt daarmee intieme gedachten en gevoelens met de lezers die meespelen in haar uiteindelijke keuzes en gedrag. Soms besluit de hoofdpersoon te luisteren naar haar alter ego, soms snoert ze haar bewust de mond.<...
Waar gaat dit over? Het ei van Columbus, pardon Assagioli?
Psychosynthese in een nieuw papiertje?
Kun je een beetje uitleggen svp?
Groet,
Jos Steynebrugh
Mooi gevonden, het ei(schema) van Assagioli.
Ja, nu je het zo stelt: ik denk wel dat je zou kunnen zeggen dat Hal en Sidra Stone daar op voortbouwen. Hun Voice Dialogue methodiek is misschien wel een praktische vertaling van wat Assagioli al begin 20ste eeuw voor ogen had, wie zal het zeggen?
Groet,
Jeanine