Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Een heerlijk stukje tekst aan het begin van de dag. De uitsmijter van Cruijff “Als ik zou willen dat je het begreep, zou ik het wel beter hebben uitgelegd.” is goed.
De moeite waard om te onthouden en parafraseren.
Een bijkomend voordeel is dat ik het boek ook niet meer behoef te lezen. De methode om te werken met cases om je "gelijk" te bewijzen is zo wie zo discutabel omdat de werkelijkheid toch ingewikkelder in elkaar zit. Het heeft meer iets van evangeliseren. En ik houd niet van van voetbal.
met vriendelijke groet
JOhn Franssen
Vanwege werk heb ik het boek van PW over JC niet kunnen lezen.
Als ik PP goed begrijp zal PW over enige tijd doen net als P en W met hun boek 'Excellente ondernemingen' deden: het terugtrekken, vanwege in dit geval onvoldoende managementgehalte.
Vraag aan PP: welk managementboek is 100% te gebruiken in de praktijk? Alleen 'Twee dagen met Dr. Deming' misschien?
Arie Maat
Het organiseren en managen van een organisatie is niet te vatten in een off-the-shelff-approach van een (sport)held, maar vereist specifieke kennis van de organisatie en generieke kennis van o.a.. het managen an sich en verhoudingen in het bijzonder. Wel ben ik ervan overtuigd dat de zogenaamde succes stories van deze sporters het goed kunnen doen bij de motivatie van managers en dat de Hero cultuur (cf. de matrix) mensen inspireerd om een goed manager te worden. Geheel overbodig zijn ze dus niet, maar laten we het nuchter bezien en concluderen dat deze verhalen geen panache vormen voor management en organisatie problematieken.
Leuk voor mensen die van voetbal houden en er ook nog eens over na willen denken. Bijzonder leuke anekdotes over Cruijff en companen. Cruijff is net als Lance Armstrong een man die zijn sport op een hoger nivo heeft gebracht. Aardig om zijn ideeen allemaal bij elkaar te hebben.
Knap hoe Winsemius er dan de slag naar het bedrijfsleven aan toegevoegd heeft. Ik zit in een organisatie waar heel veel mensen heel erg van voetbal houden, ga het daar op de een of andere manier gebruiken.
Het is een geslaagde poging om door de bril van het voetbal naar organisaties te kijken. Bruikbaar in organisaties waar mensen veel plezier hebben met het voetbal.
Kortom leuk voor liefhebbers van het voetbal vak en van het organisatie vak.
De Nederlandse Manager zou zich misschien eerder kunnen of willen spiegelen aan de voorlaatste ‘CEO’ van het Nederlands Elftal, Dick Advocaat. Dick is met name aangesteld vanwege ‘de goede match’ met de KNVB en niet vanwege de bovengenoemde eigenschappen van Cruijff. Dit ‘Peter’s Principle’ lijkt ook voor veel Nederlandse managers van toepassing. De top van het Nederlandse bedrijfsleven is zich al enige tijd bewust van de problemen met de vaderlandse economie. Ogenschijnlijk lijkt er weinig te gebeuren of lijken de inspanningen weinig op te leveren. Zo kun je in mijn ogen niet zeggen dat Ad Scheepbouwer een voorbeeld is van een goede manager, maar eerder van een mislukt commissaris. Een uitzondering is misschien Leo van Wijk van KLM-Air France, die duidelijk visie en durf laat zien. Maar daarvan is bekend dat hij een grote fan van Cruijff is...
Antwoord aan Arie Maat: Er zijn vele aardige en bruikbare managementboeken, zeker op de deelgebieden, waarmee ik wil aangeven dat ik niet weet wat nou het Ultieme Managementboek is. In elk geval niet 'Op stap met Dr. Deming', dan zou ik toch liever de managementwereld verkennen met de werken van Peter Drucker.
Antwoord aan Rob Heine: Mensen laten afvloeien in de hoop dat het resterende 'tiental' een stapje harder gaat lopen, is inderdaad absurd. Eerder zal het omgekeerde gebeuren, namelijk dat iedereen de pijp aan Maarten gaat geven. Een speler die uit het veld wordt gestuurd, heeft (meestal) iets gedaan in het belang van het elftal, bijvoorbeeld een doodschop gegeven om een doelpunt te voorkomen. Dat is natuurlijk niet het geval binnen organisaties. Daarnaast zijn voetbalelftallen teams, en ook dat kun je van menig organisatie niet zeggen.
Ten overvloede: Het is een leuk boek om te lezen, de 'drie amusante leesuurtjes' in mijn column, maar de link naar leiderschap en management is geforceerd, niet actueel, en wordt bovendien veel te schetsmatig uitgewerkt om bruikbaar te zijn. Zo zou je ook handige tuintips of klustips kunnen vertalen naar management, met als vermoedelijk resultaat een bijzonder hoog 'Klazina uut Zalk-gehalte'.