Start campagne Power of the Fair Trade Flower; wat wij over bloemen moeten weten!

Tweederde van alle door Nederland geïmporteerde rozen komt uit Kenia. Daar worden bloemen vaak onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerd. Lonen zijn te laag om fatsoenlijk van te kunnen leven, elementaire arbeidsrechten van vrouwen worden geschonden en seksueel geweld op de werkvloer is aan de orde van de dag. Het Nederlandse rozenaanbod dat een eerlijke productie garandeert is erg laag: slechts 0,3 % is fair trade gecertificeerd. Daarom start Hivos op 31 oktober een campagne: Power of the Fair Trade Flower. Met deze campagne wil Hivos het aanbod van eerlijke bloemen vergroten en beter zichtbaar maken in winkels. De campagne richt zich op Nederlandse consumenten, winkeliersen handelaren. In de productielanden in Afrika werkt Hivos met lokale organisaties aan de verbeteringvan de arbeidspositie van vrouwen in de bloemenindustrie.

 

Seksuele gunsten

Bij bloemenkwekerijen in Oost-Afrika wordt zeventig procent van het werk verricht door vrouwen. Zij krijgen vaakminder betaald dan mannen voor precies hetzelfde werk. Productiewerk is voor veel vrouwen de enige optieomdat ze ongeschoold zijn. Hun onderhandelingspositie is slecht - voor iedere medewerker tien anderen - en van het loon dat ze verdienen kunnen ze meestal niet rondkomen. Goede kinderopvang bijvoorbeeld is onbetaalbaar. De managementfuncties bij de kwekerijen worden vaak bekleed door mannen. Het komt regelmatig voor dat zij misbruik maken van hun positie door seksuele gunsten te vragen in ruil voor vrije dagen of contractverlenging. Bovendien worden de vrouwen blootgesteld aan gezondheidsrisico's, omdat ze onvoldoende beschermd worden tegen agressieve chemicaliën. De actie die nodig is om dit te veranderen begint van onderop. Werkneemsters strijden daarom samen met lokale partnerorganisaties voor verbetering van hun situatie. Meer rechten, zeggenschap en eerlijker loon komen ook voor deze sterke vrouwen niet vanzelf.

Foto-expositie Museumplein

Onderdeel van Power of the Fair Trade Flower is een fototentoonstelling op het Amsterdamse Museumplein die op 31 oktober aanstaande wordt geopend. Voor deze buitententoonstelling heeft een aantal vooraanstaande fotografen zich laten inspireren door verhalen van weerbare vrouwen in de bloemenindustrie. De foto’s van Carli Hermès, Cornelie Tollens, Koen Hauser, Ingrid Baars, Maarten Corbijn en Aatjan Renders verwijzen naar de discriminatie van vrouwen, de ongezonde werksituatie en het seksueel geweld in de Afrikaanse bloemenindustrie.

Maarten Corbijn

Fotograaf Maarten Corbijn heeft zelf een bezoek gebracht aan Kenia. “Ik heb me daar soms geschaamd Hollander te zijn. De arbeidsomstandigheden bij veel bloemenkwekerijen zijn ver onder de maat, terwijl Nederland de belangrijkste afnemeren doorvoerhaven van Keniaanse bloemen is. De vrouw die ik heb gefotografeerd heeft dankzij haar werk op zo’n foute kwekerij twee miskramen gehad en een pokdalige huid van alle pesticiden waarmee ze in aanraking is gekomen. Bovendien kreeg ze zo weinig betaald dat ze 's avonds na zessen nog een tweede baantje moest nemen om te kunnen eten. Niet echt een ‘rooskleurig’ bestaan dus.”

Na twee weken in Amsterdam zal de fototentoonstelling op meerdere plekken in Nederland te zien zijn. De onderstaande foto's zijn van Carli Hermès en Ingrid Baars. Meer weten? Klik vanaf 31/10 door naar: www.powerofthefairtradeflower.nl

 

                         

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO