In de afgelopen maanden hebben bestuurlijke overleggen plaatsgevonden van het ministerie van IenW met brancheorganisaties en gemeenten. Deze partijen werken al jarenlang samen aan de invoering van zero-emissiezones. Tijdens de overleggen zijn aanvullende afspraken gemaakt om de invoering verder vorm te geven en de transitie naar elektrisch vervoer zo haalbaar en betaalbaar mogelijk te maken.
De afspraken omvatten:
- Het starten van een regulier AMvB-wetgevingstraject om de overgangsregeling voor emissieklasse 6 bestelauto’s met een jaar te verlengen tot 1 januari 2029. Dat is gunstig voor bijna de helft van de bestelauto's (46 procent).
- Een boetevrije periode van zes maanden per gemeente, met de mogelijkheid voor gemeenten om deze termijn lokaal te verlengen.
- Regelmatige evaluaties van de zero-emissiezones via een monitoringssysteem, waarvan de eerste evaluatie zojuist aan de Kamer is gestuurd.
- Uiterlijk eind eerste kwartaal 2025 ondertekenen gemeenten, brancheorganisaties en het ministerie van IenW een nieuw convenant met extra afspraken:
- Landelijke geldigheid van ontheffingen voor netcongestie en bedrijfseconomische redenen, zodat deze niet per gemeente hoeven te worden aangevraagd.
- Geen landelijke ontheffing voor ambulante handel en marktkooplieden, omdat de bestaande overgangsregelingen, vrijstellingen en ontheffingen voldoende flexibiliteit bieden. Gemeenten kunnen maatwerk leveren als ondernemers knel komen te zitten.
Dit geeft ondernemers meer ruimte en minder administratieve lasten bij de overstap naar elektrisch vervoer; er is gekozen voor een zachte landing. Tijdens de overleggen is brede bereidheid tot samenwerking uitgesproken, en alle partijen willen gezamenlijk oplossingen blijven zoeken. De brief zegt overigens niets over vrachtwagens en zero-emissie zones.
“Gemeenten, brancheorganisaties, de Tweede Kamer en het kabinet delen het standpunt dat de overgang naar zero-emissiezones soepel moet verlopen”, reageert Staatssecretaris Jansen op Logistiek. “We willen schone lucht in onze binnensteden, maar moeten voorkomen dat onze ondernemers tussen wal en schip raken. Daarom is het goed dat wij tot deze afspraken zijn gekomen.”
De overheid heeft intussen enkele duizenden aanvragen ontvangen voor uitzonderingen voor de zero-emissie zones die sinds 1 januari gelden in een reeks binnensteden. In totaal zijn tot 2 februari 3.785 aanvragen voor uitzonderingen binnengekomen, waarvan 2.427 voor uitzonderingen die in het hele land gelden. Het overgrote deel van alle aanvragen (96 procent) is tot nu toe goedgekeurd. De rest is afgewezen of niet afgehandeld omdat er documenten ontbraken. Van de landelijke verzoeken is ongeveer een kwart nog niet behandeld, aldus het ministerie.
Bron: IenW
Lees ook: Tweemaandelijkse rapportage zero-emissiezones en de gevolgen voor ondernemers
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>