Talent wordt schaars, maar het is de vraag of zoeken naar en vechten om talent ons verder helpt. Is de vermeende talentschaarste wellicht een gevolg van de hoge eisen die we aan mensen stellen, de toegenomen complexiteit van ons werk en de snelle veranderingen om ons heen? Feitelijk schaarste, omdat mensen die deze prikkels allemaal alleen kunnen verwerken nu eenmaal erg dun zijn bezaaid.
Heb of ben je een talent?
In het kader van de vermeende talentschaarste is het aardig om stil te staan bij de vraag of medewerkers talenten hebben of talenten zijn? Het lijkt op het eerste gezicht een taalkundige kwestie. Eentje waar met name de vakspecialisten uren over kunnen bomen. In de praktijk blijkt het een wereld van verschil. Niet alleen bij de ontwikkeling van talent, maar vooral bij het zoeken, vinden en duurzaam inzetten van medewerkers op klussen en vraagstukken.
Je bent talent
Veel organisaties verbinden talent aan een persoon. Het gaat dan vaak om leiderschapstalent, onderzoekstalent en/of jong talent. In de wereld van sport, cultuur en entertainment denken we dan aan muzikaal-, vocaal-, schaats- of turntalent. Succes, rendement en winnen zijn de steekwoorden die passen bij organisaties die talent verbinden aan personen. Hij of zij is een talent. Zij zijn talenten en wij hebben hen daarom nodig. Hij of zij wordt CEO, wordt de sleutel tot ons succes. Ze halen de top op in ons bedrijf, op de viool, de schaats, het podium of in de ringen. Meedoen is leuk, maar eigenlijk is dat meedoen het voortraject. De kweekvijver voor het echte werk.
Je hebt talent
Wie meent dat iedereen een talent heeft, ziet talentmanagement als een puzzel. Wat hebben we nodig om het werk gedaan te krijgen? Hoe vullen we elkaar aan? Hoe kunnen we gebruik maken van elkaars talenten en daarmee investeren in de dingen waar we energie van krijgen? Vragen die duidelijk horen bij een andere cultuur, een ander beeld en doelstelling die men met talentmanagement voor ogen heeft.
Beiden sluiten elkaar niet op voorhand niet uit. Wel zien we dat bedrijven bewust of onbewust in hun aanpak en instrumentarium kiezen voor een dominante stroming.
Talent wordt schaars, dus zoek er niet langer naar…
Omdat we steeds meer van medewerkers verwachten, lijkt het alsof er schaarste ontstaat. Dat wordt nog eens versterkt doordat de Nederlandse beroepsbevolking krimpt en naar verwachting uit minder hoogopgeleiden gaat bestaan. Organisaties die het geld of de ambitie niet hebben om toptalent aan te trekken, zullen gewoon slimmer hun talenten moeten managen.
Wie talent zoekt in één persoon beschikt over een kleine en drukbezochte bron. Wie talenten zoekt in anderen maakt een duurzame keus.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO