Een prachtige presentatie, een boeiende power point en een indrukwekkende maquette. De ontwerper heeft zijn best gedaan. Iedereen is onder de indruk. Iedereen ziet het voor zich: het supermoderne en verantwoorde speelplein voor de school. De speelwerktuigen voldoen aan alle veiligheidseisen. Er is rekening gehouden met de verschillende leeftijdsgroepen van de schoolpleinbevolking. Er is aandacht voor actieve kinderen die hun energie kwijt moeten. Voor de jeugd die vooral wil kletsen en hangen, is er een rustig hoekje. En dit alles past helemaal binnen de begroting.Aan het bij deze school werkzame onderwijzend personeel wordt gevraagd hun mening te geven. De onderwijzers zijn lovend; complimenten worden royaal gegeven. Een hele verbetering met de huidige situatie en het sluit goed aan bij het pedagogisch beleid.
De opmerking van één van de onderwijzers valt aanvankelijk nauwelijks op. Alleen de wakkere ontwerper vraagt: “Wat bedoel je met het ontbreken van de ‘duurzaamheiduitdaging?” De jonge onderwijzer legt uit dat ze in school begonnen zijn met een project rond leefbaarheid voor mens en omgeving; verder kijken dan je neus lang is. Er wordt niet gekeken naar grote mondiale vraagstukken, maar op de schaal van eigen groep, buurt en straat. De leerlingen zijn razend enthousiast en ouders hebben al laten weten dat ze thuis op het matje zijn geroepen door hun kroost. “We willen duurzaamheid continu als onderlegger in het lesprogramma houden”, legt hij uit. “Waarom dan niet het nieuwe speelplein aan deze uitdaging blootstellen? Wedden dat genoeg leerlingen hier mee bezig willen zijn?” De ontwerper wordt aangestoken door zijn enthousiasme. Collega’s zeggen: “Stom dat we dit niet eerder bedachten.”
Het gelukkige einde van dit verhaal: de herinrichting van het plein is uitgesteld, leerlingen ontwerpen samen met hun meesters en juffen het nieuwe schoolplein dat aan fundamentele duurzaamheids eisen voldoet. En iedereen, inclusief de ontwerper, is ervan overtuigd dat het meest fantastische schoolplein van de gemeente, de provincie en waarschijnlijk van heel Nederland bij hun schoolvoordeur komt te liggen.
Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen?
Probeer het Pro-abonnement een maand gratis
En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.
Word een PRO