Iedereen heeft leiderschap in zich; laten we dat nou eens (h)erkennen! - interview

Redacteuren op Expeditie Duurzaam schrijven meer dan alleen blogs. Paola Pisu heeft net een interactief boek uitgegeven. Tijd dus om haar over haar beweegredenen eens aan de tand te voelen.

Vertel …..

Het viel me op een gegeven moment op in trainingsprogramma’s dat er eigenlijk altijd naar heel aansprekende leiders gekeken wordt. Je kunt er prat op gaan dat Mandela en moeder Teresa voorbij komen. Die mensen staan toch op een voetstuk. Op basis daarvan kijken we vervolgens wat wij aan leiderschapskwaliteiten in huis hebben. Daarmee ga je snel voorbij aan de kwaliteiten die de ‘normale’ sterveling in huis heeft. Denk maar eens aan belangrijke keuzes die iemand maakt in zijn leven; dat zegt veel over individueel leiderschap.

Laat ik een concreet voorbeeld geven. Onlangs kreeg ik de vraag om een productieleider te coachen bij een bedrijf dat sterk groeit. Om de groei te begeleiden, moet deze leider meer afstand nemen van de productie en meer coachende en organisatorische talenten inzetten. Dat doet hij op de werkvloer nu nog onvoldoende. Thuis doet hij dat wel; hij is de vader van vijf jonge kinderen. De organisatie waar hij werkt, doet regelmatig mee aan activiteiten om het goede doel te ondersteunen en dan zijn de gezinnen van de werknemers van harte welkom. Vandaar dat het hoofd HR daar in geuren en kleuren kon vertellen over zijn kwaliteiten. Met zijn kinderen heeft hij namelijk eindeloos geduld en stelt hij zich coachend op. Als hij daar nou eens meer van dat talent zou inzetten op de werkvloer. Het is net alsof hij een knop omdraait als hij binnenkomt.

Je hebt net een nieuwe, interactieve gids uitgegeven onder de naam: Vergroot je impact – interactieve gids voor het creëren van draagvlak. Komen leiderschapszaken daarin aan de orde?

Zoals je al aan de titel ziet, komt daar het woord leiderschap niet in voor. Er wordt zoveel over leiderschap en leiderschapsontwikkeling gesproken en het blijft toch altijd iets abstracts en ver-van-mijn-bed houden. Alsof het over een ander gaat. Leiderschap ontwikkel je door te doen; door praktisch bezig te zijn; door vallen en weer op te staan. Misschien is het wel beter om de term ‘leiderschap’ te parkeren, de handen uit de mouwen te stropen en gewoon aan de slag te gaan. In ‘Vergroot je impact’ gaan lezers en/of cursisten in stap 2 (de gids bestaat uit 8 stappen) inzoomen op hun eigen leiderschapskwaliteiten. Verder zijn ze vooral bezig met zaken die nodig zijn om hun impact te vergroten.

Licht eens een tip van sluier

Het gebeurt zo vaak dat mensen die binnen organisaties werken goede ideeën of oplossingen voor een lang bestaand probleem hebben. Of dat trainees of potentials een leertraject aangeboden krijgen en onderdeel daarvan is dat ze een project oppakken waarmee ze bijdragen aan de resultaten van de organisatie. Dan is deze gids als leidraad om succes te genereren erg bruikbaar. Het is zonde dat een substantieel deel van de ideeën of oplossingen blijft steken na het nemen van initiatief. De gids gaat vooral over alle inhoudelijke en mentale aspecten waarmee de initiatiefnemer rekening moet houden wil hij succes hebben. De gids gaat vooral ook over ‘voorbereiden, voorbereiden en nog eens voorbereiden en investeren in contacten’. Op het mentale vlak zijn er stappen die gaan over: je committeren aan je eigen doelen, de leider en held in jezelf (h)erkennen, de impact van stemgebruik en lichaamstaal in face to face gesprekken en tijdens presentaties. Op inhoudelijk vlak zijn voorbereidingen nodig als stakeholderonderzoek, het maken van een business case en het onderzoek naar welke organisatieonderdelen allemaal geraakt worden als jouw plan wordt uitgevoerd. Welke effecten heeft dat op de keten binnen en buiten de organisatie? Als je al die facetten op een rij hebt en dan nog kunt vertellen waarom jouw idee uitvoerbaar is en kansen biedt, dan ben je een verrassende gesprekspartner voor belangrijke stakeholders: dan maak je een impact.

Ben je er dan met het doorwerken van zo’n gids die, naar ik begrijp, ook vol opdrachten staat?

In de gids staan vier virtuele personages die allemaal de stappen doorlopen. De één is succesvoller dan een ander. Bij de één ligt dat aan interne oorzaken en een ander heeft te dealen met de grillen van de organisatie. Ondanks dat maken ze allemaal een groei door. Een leider staat altijd weer op, reflecteert, relativeert en gaat met een positief gemoed verder. Als je serieus met jezelf en de stof om gaat, dan zal je sowieso sterker worden en je veel meer bewust van een aantal zaken. Je kunt deze gids individueel doorlopen en het kan ook ingezet worden bij een coaching of trainingstraject. Een voordeel van een iBook is dat je er aantekeningen in kunt maken en dit vervolgens met een vraag kunt mailen aan je coach of iemand anders. In de video op YouTube kun je zien hoe dat werkt.

Op welke wijze geef jij zelf trouwens invulling aan leiderschap?

Doordat ik ooit het initiatief nam voor Expeditie Duurzaam……..!? Door vanuit betrokkenheid bij mensen en mijn eigen drang om vernieuwend te zijn interactieve gidsen te schrijven waar ‘leren en fun’ samengaan. Mijn vak is aan het veranderen. Ik ben van mening dat ik zelf duurzaam inzetbaar moet blijven en stilstaan is geen optie. Leiderschap nemen betekent ook dat ik laat zien dat ik bewust blijf bewegen.

Vandaar ook dat ik sinds kort (groepen) mensen kan begeleiden via mijn eigen leermanagementsysteem (LMS - Moodle) ‘OntwikkelStad’. Daarbinnen kan in groepen gewerkt worden. Overigens ben ik voorstander van een mix. Op locatie start een aantal zaken op waarna je gemakkelijker met elkaar communiceert en samenwerkt in een virtuele leeromgeving. Er valt prima een combinatie te maken tussen inhoud van de gids 'Vergroot je impact' en het maken van een verdiepingsslag in de leeromgeving OntwikkelStad. Als iemand daar graag meer over wil weten, neem dan contact met me op.

 

paola@ombradellaterra.nl

Meer over de gidsen vind je hier.

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO