De 4 stappen die je ervan behoeden dat een uitdaging een stressproject wordt!

Er zijn diverse manieren om met stress om te gaan. Je kunt de methode hiernaast (zie hierboven) uitproberen, door deze sticker ergens op te plakken en vervolgens er hard met je hoofd tegen aan te botsen. Ik raad het je niet aan, maar probeer het gerust.. .... wie weet werkt het voor jou. Belangrijker is het om zo’n inzicht in jezelf te hebben, zodat je kunt voorkomen dat de stress te hoog oploopt. Daarbij is het van wezenlijk belang dat je je eigen grenzen goed kent en aangeeft. Weten wat jou stress geeft, is de eerste stap om te voorkomen dat uitdagingen uitlopen in stressprojecten. Investeer daarom tijd in meditatie, tijd in stilte, zodat je een beter inzicht in jezelf krijgt.

Ondanks al je zelfkennis ontkom je er niet aan dat je af en toe stress in je leven ervaart en dat is helemaal niet erg. Zolang je met deze stress kunt leven en je ervoor waakt dat het niet een te zwaar beslag op je lichaam en geest legt. Daarom is het zo belangrijk om een goede balans tussen ontspanning en inspanning te hebben in je dagelijkse leven. Tools die je helpen om in no time je stress los te laten, zijn daarbij onontbeerlijk.

De tweede stap is om te erkennen dat een project je stress geeft. Zoals in mijn geval de gratis videoserie. Als ik er aan denk, dan voel ik iets van grrrr in mij, omdat ik het al zolang geleden heb aangekondigd, er al heel wat mensen zich hebben opgegeven en de serie tot nu toe niet klaar is. Dat geeft me het gevoel van falen en het weerspiegelt mijn uitstelgedrag, waarvan ik dacht dat ik het onder controle had

Bovendien, als ik er iets langer over nadenk, dan vind ik het ook best spannend om te maken, spoken gedachten als ‘wat zouden ze ervan vinden…’ door mijn hoofd. Er zit dus een behoefte bij mij om geaccepteerd en gewaardeerd te worden en die plak ik op deze videoserie. Hierdoor wordt het een beladen geheel in mijn hoofd en blokkeert er iets in mij, wat mijn uitstelgedrag triggert… (aan zelfkennis geen gebrek )

Door mijn gevoelens en behoeften zo te erkennen, kan ik ze een plaats geven en kan ik ze loslaten. Ik laat de gevoelens los door bewust tegen mezelf te zeggen dat ik niet mijn gevoelens ben, ik ben niet mijn gedrag. Hierdoor trek ik het me niet meer persoonlijk aan en kost het me ook geen energie meer. Want alles dat je je persoonlijk aantrekt, alles waarvan je onbewust of bewust tegen jezelf zegt dat je het niet goed genoeg hebt gedaan, dat kost je bakken met energie.

Het erkennen van je gevoelens en behoeften is dus de derde stap, om te voorkomen dat uitdagingen uitmonden in stressprojecten. Doordat ik het me nu niet meer persoonlijk aantrek, valt de stress ervan af. Ik kan opnieuw prioriteiten stellen en me opnieuw verbinden aan het project. Ik voel nu tijdens het schrijven van dit artikel hoe de blokkade zich oplost. Het is mooi om te ervaren hoe de ideeen voor de inhoud van deze videoserie direct opkomen in m’n hoofd, terwijl het daarvoor vrij leeg was.

Tot slot besef ik me dat ik elke dag opnieuw geboren wordt en ik de vrijheid heb om elke dag opnieuw te kiezen. Mocht ik het gevoel hebben dat deze videoserie geen goed idee was, dan heb ik de vrijheid om ‘m af te zeggen. Dat zou vervelend zijn voor de mensen die zich hebben opgegeven, maar ik besef me dat ik dat recht en die vrijheid heb. Dat haalt de druk er nog meer vanaf en zorgt er voor dat het project helemaal kan gaan stromen in mij.

Zo zie je dat de vierde en laatste stap het opnieuw maken van een bewuste keuze is. Deze stappen mag je zo vaak je wilt doorlopen, maar vaak is dat niet nodig. Als je in stap 4 echt een bewuste keuze hebt gemaakt, dan zul je zien dat het uitdaging zomaar is afgerond en je er met heel veel plezier en energie aan hebt gewerkt.

Succes met jouw uitdagingen.

Mirelle van den Anker; http://businessyogaonline.com/

 

 

 

 

Waar vind ik toepasbare kennis en gedeelde ervaringen

Probeer het Pro-abonnement een maand gratis

En krijg toegang tot de kennisbank. 110 onderwerpen, kritisch, wars van hypes, interactief en geselecteerd op wat wél werkt.

Word een PRO