Soms confronteert het leven je met een onverwachte gebeurtenis die veel invloed op je toekomst heeft. Zo werd ik op een avond in mei 2010 gebeld door Christien Oudshoorn. Zij werkte als trainster op het gebied van Leiderschap en communicatie en ging in die hoedanigheid regelmatig naar Bolivia om daar jonge trainers op te leiden. Via via had ze van mij gehoord en ze wilde haar horizon eens verbreden om in Argentinië de projecten van Che Amigo te bezoeken. Na dat bezoek nam ze ontslag, verkocht haar huis en creëerde haar eigen baan binnen Che Amigo; het ontwikkelen van verschillende communities in Argentinië en Bolivia door middel van een intensief Leiderschapsprogramma. Sinds begin dit jaar woont ze in één van die communities, in een sloppenwijk van Buenos Aires. Het intrigeert mij enorm wat haar nu precies motiveert om zo’n heftige beslissing te nemen: om zo buiten je bekende context te leven en opofferingen te willen en kunnen doen. Zowel op een bewust als onbewust niveau. Ik stelde haar een aantal vragen:
Wat bezielt je om in de wijk La Juanita te gaan wonen?
Ik werk al een tijd in arme gemeenschappen en heel vaak snap ik de mensen niet. Hun keuzes, de afspraken die ze niet nakomen, enzovoort. Ik ben erg nieuwsgierig om hun context beter te leren begrijpen en mezelf hierop aan te passen. Ik vind het erg leuk met de mensen hier samen te werken en ze proberen verder te helpen. Mijn eigen leiderschapsvaardigheden worden op de proef gesteld zoals geduld bewaren, het andere tijdsritme, de indirectheid en het steeds rekening houden met verschillende contexten. De mensen spreken niet alleen letterlijk een andere taal (Spaans) maar leven ook vanuit een totaal ander perspectief. Dat vind ik mooi en het motiveert me. Daarbij is werk en privé voor mij hetzelfde en geniet ik enorm van het begeleiden van de mensen hier. Ik wil graag bijdragen aan de bestrijding van extreme armoede. In Nederland is daarin het hoogste haalbare resultaat niet erg zichtbaar. Hier draag ik iedere dag bij aan een klein concreet resultaat.
Wat is er anders dan het leven in Nederland?
Alles. Hier is het altijd chaos. Bussen rijden niet, de vele overstromingen in de wijk komen niet eens meer in de krant, mensen komen uit enorm lastige familiestructuren met veel geweld en verwaarlozing, nauwelijks luxe of privacy. Ik woon in een klein kamertje en iedere dag is er wel iets van verval. Licht valt uit, koelkast doet het niet meer etc. Ik merk dat ik daardoor ook minder gestructureerd word en soms zelfs afspraken vergeet. Dat doet de chaos dus kennelijk met een mens.
Wat is voor jou de balans tussen geven en nemen?
Het werk en de samenwerking met de mensen is fantastisch. De leiders met wie we werken zijn zeer betrokken bij de community! Ze willen heel graag de mensen helpen en staan daar dag in dag uit voor klaar. Daarbij vormt de cooperatie echt een gemeenschap en dat geeft verbinding. Ik word geaccepteerd en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. Daarom houd ik het ook vol om met veel minder comfort te leven. Er bestaat geen vast format. Ik moet voortdurend pionieren en dat bevalt me heel goed.
Wat kunnen Nederlandse leiders leren van de mensen in La Juanita.
De mensen leven en werken vanuit hun hart. Ze accepteren hun eigen rariteiten. Ze relativeren hun eigen tekortkomingen en komen daar rond voor uit. Ze nemen zichzelf niet zo serieus. Dat maakt ze kwetsbaar, puur en eerlijk. Het maakt ook dat ik voel dat ik volledig mezelf mag en kan zijn. In Nederland voelt het vaak of alles perfect moet zijn, dat we geen fouten meer mogen maken. Zo goed als mensen hier kunnen relativeren, daar zouden wij in Nederland nog wel van kunnen leren.
Jasper Wegman is oprichter van de Stichting Che Amigo (www.cheamigo.nl) Een stichting die mensen en gemeenschappen in kwetsbare gebieden in Zuid Amerika in beweging brengt. Dit doen ze door middel van een zelf ontwikkeld intensief Leiderschapsprogramma.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>