Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Uit het artikel:
"En zo kenmerkt ook het Europese ambtenarendom zich door een sterk esprit de corps, gestoeld op de wetenschap de ‘beste’ te zijn: door het gevreesde Europese ambtenarenexamen – het Concours –" [MIJN COMMENTAAR: als je eens geprobeerd hebt om het Europees examen te halen dan weet je hoe moeilijk het is en hoeveel tijd het kost om je daarop voor te bereiden], "een goudgerand arbeidscontract "[MIJN COMMENTAAR: wij hebben inderdaad een goede salariering maar ook daar wordt momenteel hard in gekort door de lidstaten. Overigens moet u rekening houden met collega's die van verre uithoeken in Europa hun gezinnen naar Brussel brengen om hun werk te doen en daar niet ten onrechte een vergoeding voor krijgen], "schitterende emolumenten" [MIJN COMMENTAAR: welke emolumenten? wij hebben geen telefoons van de zaak (pas vanaf de rang van afdelngshoofd), geen leaseauto's] "en een meer dan luxueuze outillage in de vorm van fraaie bebouwde omgeving" [MIJN COMMENTAAR: ik nodig u graag uit mijn kantoor te komen bezoeken en dan zult u zien dat er weinig luxe is], "uitmuntende voorzieningen en genereuze ondersteuning" [MIJN COMMENTAAR: ik zou graag van de auteur eens willen horen welke voorzieningen hij bedoelt en welke ondersteuning].
[MIJN COMMENTAAR: de voorafgaande paragraaf wordt dan door de auteur nader toegelicht met allerhande feiten (zie onderstaande tekst die ik kopieerde uit het artikel), die echter absoluut niet op de ambtenaren toetreffen: de nieuwbouw voor de Raad is het gebouw waar de president van de EU zetelt en waar de ministers en regeringsleiders van de lidstaten regelmatig bij elkaar komen om te vergaderen. En dat zijn geen Europese ambtenaren. De vacatiegelden en onkostenvergoeding zijn voor de leden van het Europees Parlement (rechtstreeks verkozen) en betreft dus niet de ambtenaren. De Commissarisen zijn wederom geen ambtenaren maar door de lidstaten benoemde personen. Tenslotte is Martin Schulz ook een lid van het EP en niet een amtenaar. Kortom, laten we ons eens op de echte feiten concentreren en de daadwerkelijke resultaten van de EU die met ondersteuning van een in verhouding klein ambtenarenkorps worden gerealiseerd (meer info op onze website (www.europa.eu) want het zou te ver voeren die discussie hier te voeren).
"Precies daar gaat het fout. Van de 350 miljard kostende nieuwbouw voor de Europese Raad in het hart van het Brusselse Eurokwartier, de vacatiegelden van 304 euro per dag die europarlementariërs boven op hun maandsalaris van achtduizend euro en een maandelijkse onkostenvergoeding van 4300 euro ontvangen, de stilzwijgende afspraak om iedere lidstaat zijn eigen commissaris te gunnen à raison van anderhalf tot twee miljoen euro per commissaris per jaar, tot aan parlementsvoorzitter Martin Schulz die, blijkens een interview met de Financial Times, gewoon is zichzelf in het verre Straatsburg te fêteren op copieuze hoeveelheden foie gras…"
“The European Commission did invite economists to present their views. It was a Darwinian process,” said Paul De Grauwe, professor of European political economy at the London School of Economics. “I was invited, but when I expressed my doubts I wasn’t invited anymore. In the end only the enthusiasts were left.”
Bron: The Newyork Times, 15-05-13 http://nyti.ms/1b597Ck