Is DOEN WAT WERKT de beste sociale strategie?

Kent u het prisoner’s dilemma?

Robert Axelrod wilde in 1979 uitvinden welke strategie het beste werkte bij herhaalde prisoner’s dilemma’s. Hij schreef een computertoernooi uit waarvoor wetenschappers een strategie in de vorm van een computerprogramma konden insturen. In totaal kwamen er 14 inzendingen binnen van wetenschappers uit 5 verschillende vakgebieden. Tijdens het toernooi zouden de ingezonden programma’s tegen elkaar en tegen zichzelf herhaalde prisoner’s dilemma’s spelen. In totaal vonden er 225 confrontaties plaats. Als winnaar kwam het programa Tit-for-that uit de bus van Anatol Rappoport. Tit-for-that was het eenvoudigste programma dat slechts de volgende instructie had: begin altijd met samenwerken en doe vervolgens precies wat de ander in de vorige zet deed. In de jaren tach...

Wendy Jansen
Dit is inderdaad een heel interessante manier om vanuit de evolutie naar samenwerking in organisaties te kijken. Dawkins gaat hier in o.m. zijn boek the selfish gene uitgebreid op in. Natuurlijk doet hij dit vooral met voorbeelden uit samenwerkingspatronen bij dieren, maar deze zijn vaak direct door te vertalen (of te herkennen als) naar menselijke cooperatie. Voor elke organisatie-adviseur en elke manager is dit boek een echte aanrader.
Coert Visser
Hallo Wendy, Ja, Richard Dawkins is een echte kei op evolutiegebied. Ken je ook het boek The Origins of Virtue van Matt Ridley? Hij legt in dit boek uit hoe deugdzaamheid niet op gespannen voet staat met selfish genes maar er zelfs uit volgt.

groeten,
Coert