SponsorContent
We kunnen niet meer om AI heen en vrijwel iedere sector krijgt ermee te maken, inclusief alle bijbehorende voor- en nadelen. In dit artikel bekijken we waarom ArtificiaI Intelligence een steeds grotere rol speelt in de finance-industrie. Denk bijvoorbeeld aan het kunnen aanbieden van betere financiële diensten, zoals een boekhoudprogramma.
De opkomst van AI in de financiële sector
Laten we beginnen met de toenemende rol die AI speelt in de finance-industrie. Uit een onderzoek van Statista is gebleken dat de financiële sector (wereldwijd wel te verstaan) een van de sectoren is waar het meeste voordeel wordt gehaald uit AI. In 2023 werd er door financiële instellingen zelfs 35 miljard dollar geïnvesteerd in deze technologie. Hierbij kun je denken aan chatbots, gepersonaliseerde software, het verwerken van feedback en het genereren van financiële rapporten.
In de accountancy-sector ging het dit jaar (volgens een onderzoek van Mordor Intelligence) om een marktomvang van 1,56 miljard dollar en de schattingen zijn dat dit getal in vijf jaar tijd zal verviervoudigen. AI wordt in deze sector zowel ingezet voor het verbeteren van de ervaring van gebruikers, als voor efficiëntere processen binnen financiële bedrijven zelf.
AI en ML in accounting
AI staat dus voor Artificial Intelligence en het gaat hierbij om het nabootsen van menselijke vaardigheden door middel van een computersysteem. Een van deze vaardigheden van kunstmatige intelligentie is Machine Learning (ML), waarvoor “big data” wordt gebruikt. Het computersysteem kan op deze manier zelf leren, aan de hand van de verstrekte gegevens. Hoe meer data het systeem krijgt, hoe beter de uiteindelijke resultaten. Het bijzondere van AI (en ML) is dat er beslissingen worden genomen en voorspellingen worden gedaan, die niet van tevoren zijn geprogrammeerd. Hiervoor is echter tijd nodig, om gegevens te verzamelen en om te zetten in slimme algoritmes.
We nemen even het online boekhoudprogramma als voorbeeld, aangezien dit een financiële dienst is waarvoor zowel AI als ML kan worden ingezet. ML is mogelijk dankzij de ontwikkeling van AI, waarbij het boekhoudprogramma dus slimmer wordt naarmate de software vaker wordt gebruikt (en er dus meer gegevens beschikbaar zijn). Onder meer door het herkennen van patronen, kunnen er steeds meer functies worden geautomatiseerd en verbeterd. Denk aan het matchen van transacties aan facturen, of het maken van prognoses (bijvoorbeeld wanneer een factuur door de klant zal worden betaald).
Voordelen van AI voor boekhoudsoftware
We hebben al een paar voordelen genoemd van AI, waarbij het automatiseren van handmatige en repetitieve taken een van de grootste verbeterpunten is. Er is steeds meer mogelijk en dankzij de grote stappen die worden gezet op het gebied van kunstmatige intelligentie, betekent dit dat gebruikers alsmaar minder handelingen hoeven te verrichten. De focus komt hierdoor (voor de gebruikers van financiële software) vooral te liggen op het controleren van gegevens, wat je natuurlijk ook kunt uitbesteden als onderneming aan een boekhoudprogramma accountant. Met als bijbehorend voordeel dat je als ondernemer zelf de controle houdt over de financiële gegevens, waar je dankzij AI veel nuttige informatie uit kunt halen (denk aan rapportages, overzichten en meer).
Moderne boekhoudsoftware helpt je als ondernemer namelijk niet alleen bij het bijhouden van de administratie, maar ook bij het nemen van strategische beslissingen. Zoals het bekijken van de omzet of winst per klant, of het opvragen van een overzicht met de grootste kostenposten over een specifieke periode.
Een ander groot pluspunt van AI voor boekhoudsoftware is het voorkomen van fouten. Dan hebben we het dus over menselijke fouten, zoals het foutief berekenen van het bedrag aan BTW-aangifte bijvoorbeeld. Door de integratie van AI in boekhoudsoftware wordt het aantal fouten drastisch geminimaliseerd, terwijl je als gebruiker dus gewoon de controle behoudt. Denk aan het goedkeuren van de uiteindelijke aangifte, voordat deze wordt ingediend.
Nadelen
Zoals vrijwel alles zijn er ook nadelen. In de finance sector zal dit betekenen dat sommige banen overbodig worden. De kans is echter groot dat vooral functies zullen verschuiven, waarbij meer focus komt te liggen op het werken met AI gebaseerde systemen.
Een ander nadeel is dat AI ook weerstand kent, waarbij er een angst heerst dat er straks geen menselijke controle meer nodig is. Denk aan het indienen van de BTW-aangifte zonder goedkeuring door een menselijke gebruiker bijvoorbeeld. Hoewel fouten onwaarschijnlijk zijn, brengt dit in veel gevallen wel verstrekkende gevolgen met zich mee.
De persoonlijke kant van zakendoen is een ander nadeel van AI, iets dat ook van toepassing is op de financiële sector. AI baseert beslissingen namelijk op basis van de voorziene data en zonder vooroordelen. Terwijl je zelf bijvoorbeeld nog even persoonlijk contact op zou nemen met een goede klant vanwege een uitblijvende betaling, kan het zijn dat AI direct een herinnering verstuurt. (Iets dat tot nog toe niet van toepassing is.)
OCR als extra hulpmiddel in de toekomst
We kunnen het niet hebben over de invloed van AI binnen de finance sector, zonder het te hebben over OCR. Optical Character Recognition (of optische tekenherkenning) maakt het mogelijk om teksten te halen uit afbeeldingen. Bijvoorbeeld aan de hand van een foto van een tankbon of een factuur. Het is een technologie die al langer wordt gebruikt, maar inmiddels steeds beter wordt. Hierdoor is het handmatig overtypen van gegevens, zoals de datum, het bedrag en het BTW-percentage niet meer nodig.
Hoewel OCR op zichzelf geen AI is, is de kans groot dat deze technologie met behulp van AI zich steeds verder zal ontwikkelen. Denk aan het herkennen van handschriften en het onderscheiden hiervan. We hebben het dan in feite over Intelligent Character Recognition (ICR), maar beter nog AI-gebaseerde OCR of ICR systemen. Iets dat ook veel meerwaarde zal hebben voor onder andere online boekhoudprogramma’s en factuursoftware in de nabije toekomst.
Begin 2025 goed!
Verbeter je persoonlijke effectiviteit en managementvaardigheden
50% korting op een Pro-abonnement
Upgrade nu voor €100 en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen en kennisbankpagina’s >>