De Europese Unie heeft een akkoord bereikt over een nieuwe Rijbewijsrichtlijn die het mogelijk maakt dat bestuurders met een B-rijbewijs onder voorwaarden bestelauto’s tot 4,25 ton mogen besturen, mits deze voertuigen op alternatieve brandstoffen rijden (zoals elektriciteit of waterstof). Dit geeft een juridische basis aan het Nederlandse gedoogbeleid voor elektrische bestelbusjes.
De wijziging speelt in op de groeiende behoefte aan emissievrije stadslogistiek en stimuleert het gebruik van elektrische voertuigen. Voor bedrijven in sectoren zoals e-commerce en stedelijke distributie betekent dit lagere kosten en minder administratieve drempels, doordat minder chauffeurs een C1-rijbewijs nodig hebben.
Voorwaarden
Er gelden wel voorwaarden:
- Het voertuig is van de categorie N2 en heeft milieuklasse ZE of is voorzien van alternatieve aandrijving (CNG, LNG, LPG);
- Maximale toegestane massa is meer dan 3.500 kg maar ten hoogste 4.250 kg;
- Het voertuig mag niet worden gebruikt in combinatie met een aanhangwagen:
- De bestuurder moet ten minste twee jaar in bezit zijn van rijbewijs B;
- De bestuurder moet een aanvullende verkeersveiligheidscursus volgen;
- Vrijstelling van tachograafplicht voor ZE-bestelauto’s die binnen een straal van 100 km van de vestigingsplaats rijden;
Daarnaast introduceert de richtlijn een digitaal rijbewijs, wat administratieve processen vereenvoudigt. Lidstaten krijgen vier jaar om de richtlijn in nationale wetgeving om te zetten. TLN heeft intensief gelobbyd op dit dossier en is zeer tevreden met de uitkomst. In de komende weken moet het akkoord formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de Raad.
Vrijstelling tachograafplicht
Bij de eerdere proeftrajecten en de huidige gedoogperiode gold er een tachograafvrijstelling voor ZE-bestelauto’s mits deze binnen een straal van 100 km van de vestigingslocatie blijven. Het is TLN samen met de andere organisaties gelukt om deze bepaling ook in het wetsvoorstel te krijgen dat nu door de Raad van State is goedgekeurd. De regels rond de arbeidstijden blijven van kracht en in het convenant zijn afspraken gemaakt over een deugdelijke administratie van de arbeid- en rusttijden die digitaal en niet fraudegevoelig is. De vrijstelling van de tachograafplicht zal na een jaar worden geëvalueerd.
Zwaar betekent vrachtwagenregels
Mag je nu met die zwaardere bestelauto elke stad in? Neen! Veel gemeenten hebben zones waar vrachtwagens verboden zijn of waar een gewichtsbeperking tot 3,5 ton geldt. Gesloten voor vrachtwagens betekent motorvoertuig, niet ingericht voor het vervoer van personen, waarvan de toegestane maximum massa meer bedraagt dan 3,5 ton. Dan mag je daar dus met een zwaardere bestelauto niet in.
Ondanks dat het qua uiterlijk om een grote bestelauto gaat, is het voertuig voor de wet een vrachtauto (gewicht > 3,5 ton). Dat heeft voordelen zoals het mogen rijden op vrachtautostroken, maar ook nadelen als de verplichte aanwezigheid van een snelheidsbegrenzer en het inhaalverbod op veel snelwegen. Bovendien geldt volgens de actuele wetgeving dat de zwaardere bestelauto voorzien moet zijn van een snelheidsbegrenzer die is afgesteld op een zodanige snelheid, dat de maximumsnelheid van bedrijfsauto’s, niet meer dan 90 km/h kan bedragen. Voor zware elektrische bestelauto’s tot 4,25 ton is een volledige vrijstelling opgenomen in de regeling voor de komende kilometerheffing.
Iemand mailde mij: "Ik denk dan ook niet dat bedrijven blij moeten zijn met deze regeling eerlijk gezegd". Wordt ongetwijfeld vervolgd. De Raad van State heeft geen opmerkingen over het ontwerpbesluit Vrijstellingsregeling C-rijbewijs en adviseert het besluit aan te nemen.
Lees meer op Bestelauto.
Walther Ploos van Amstel.
Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>