Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
De al tijden door Paul Krugman en anderen (oa Ewald Engelen) aanbevolen remedie wordt nu door Japan in de praktijk gebracht. Het resultaat ‘Japan bewijst: EU moet stoppen met bezuinigen’ Volkskrant, 17-05-13
Overigens weten we al dat het zo werkt sinds de grote depressie van bijna een eeuw geleden, en de econoom John Meynard Keynes. De VS en Japan laten zien dat het werkt. Wat we nog niet weten is waar de verblinding in Brussel en bij tal van regeringen in Europa vandaan komt.
Hier volgen enkele citaten uit het artikel van Peter de Waard, Volkskrant 17-05-13
De spectaculaire groei van de Japanse economie heeft voorstanders van agressieve stimulering in hun overtuiging gesterkt dat ook de eurozone moet stoppen met bezuinigen. De in grootte derde economie ter wereld groeide in het eerste kwartaal 0,9 procent, op jaarbasis een groei van 3,5 procent.
De Belgische hoogleraar aan de London School of Economics en Financial Times-columnist Paul de Grauwe zegt dat de eurozone het Japanse voorbeeld moet volgen.
Ook de Europese Centrale Bank moet volgens hem de bankbiljettenpers in de hoogste
versnelling zetten. ‘Het blijkt in Japan dat het werkt. Maar helaas is dit continent getraumatiseerd door bezuinigingen.’
De Japanse groei is voor een flink deel te danken aan een overtreffende trap van stimulering, die intussen ‘Abenomics’ wordt genoemd. Naamgever is de Japanse premier Shinzo Abe die in december vorig jaar aantrad, maar de eigenlijke architect is zijn vicepremier Taro Aso. Hij heeft de Japanse economie na ruim twee decennia stagnatie weer in beweging gekregen.
Nobelprijswinnaar Paul Krugman stelde eerder dat de centrale bank van Japan het advies van economen als hijzelf en De Grauwe eindelijk heeft gevolgd. ‘Enkelen van ons hebben de Bank of Japan aangemoedigd echt agressief en avontuurlijk te worden. En het gebeurt. Dat is heel goed nieuws.’
Het verhaal achter het huidige beleid deugt van geen kant. Toch blijven regeringen doorgaan met dit beleid.
Waar is deze verblinding op gebaseerd?
Bron: De New York Timens, 21-05-13 http://nyti.ms/1a4AKuy
Het klinkt wat drastisch, maar als we uit deze vicieuze cirkel willen stappen, zullen als burgers van Nederland kritisch moeten gaan onderzoeken of het huidige systeem nog voldoet. Ik heb daar zo’n mijn ideeën over en zou graag van gedachten willen wisselen met andere mensen.