Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Vergeet niet wat banken ons tot nu toe hebben gekost.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uvqlaNIwEw4" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>
Een tik op de vingers helpt niet,... dus het strafrecht toepassen en niet de straf afkopen (getuigd misschien ook wel van onkunde bij OM of gebrek aan kennis / mankracht), bank confisceren onder de plukse-wetgeving en staatsbank van maken. Andere banken die zich niet houden aan de wet, onderbrengen of fuseren met de staatsbank. Buitenlandse banken vergunning afnemen zodat ze niet in Nederland kunnen opereren.
Opnieuw loopt ING tegen een miljoenenboete aan. De bank moet $5 mln (€4,3 mln) betalen aan de New York Stock Exchange (NYSE), omdat hij acht jaar lang de regels van de beurs heeft overtreden.
Vorige week kreeg ING de grootste Nederlandse boete ooit. De bank moest het Openbaar Ministerie (OM) €775 mln betalen, omdat er jarenlang grote gaten zaten in de procedures die witwassen moeten voorkomen. Onder zware politieke druk kondigde financieel directeur Koos Timmermans afgelopen dinsdag zijn vertrek aan.
Ook in de Verenigde Staten nam ING het niet zo nauw met wet- en regelgeving, blijkt uit de documenten die NYSE heeft gepubliceerd.
Bron FD, 14-09-18
https://fd.nl/beurs/1270522/ing-krijgt-boete-van-5-mln-van-amerikaanse-beurs?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20180914&s_cid=671
Daar gaan we weer. Nu een nog veel grotere boete voor het aan de aan de laars lappen van regels. Het oude idee van een opsplitsing van de bank in een zaken-bank en een nuts-bank lijkt mij nog steeds de beste oplossing om de risico’s van wangedrag te vermijden. Men kan dan in de zaken-bank zijn gang gaan en de Nederlandse burgers kunnen niet opdraaien voor de risico’s die men neemt.
Ik heb er de conclusies van Joris Luyendijk nog eens op nageslagen:"De banken en verzekeraars hebben zoveel macht en kapitaal in huis dat ze de regelgevers omzeilen en interne controles uitlachen, aldus Luyendijk na gesprekken met 200 betrokkenen. De balansen van banken zijn echter onverantwoord zwaar belast met schulden en complexe producten. Ze zijn niet schokbestendig zodra de centrale banken hun goddelijke bescherming intrekken."
Bron: https://www.managementsite.nl/weer-terug-af-banken
je hebt er Luyendijk nog eens op nageslagen, dat is heel goed.
Misschien echter is deze aanvullende ervaring (zie bijgevoegde podcast) van Luyendijk met de hogere middenklasse nog belangrijker bij het in stand houden van de huidige (bank)cultuur. Een cultuur langzamerhand waar iedereen, volgens Luyendijk, wel vanaf wil, maar waar niemand in de middenklasse (lees: hogere management, bestuur en wetenschap) uiteindelijk de prijs voor wil betalen:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/specials/future-shock-10.html
Houden we deze perverse prikkels misschien zo zelf in stand, juist ook op deze plaats? En tuinen we zo niet in onze eigen tunnelvisies m.b.t. de huidige onvervangbare verdien- en managementmodellen en het bijbehorende TINA dat we elkaar steeds weer in de oren fluisteren?
Hartelijke groet,
Wilag Kater
manager/bestuurskundige b.d.
In het verleden heb ik voor veel van deze banken veranderopdrachten gedaan. Het middenmanagent kijkt naar de top wat de voorkeuren of afkeuren zijn en volgt dit in keuze en gedrag. ‘Het systeem’ wordt echter al gevormd en verfijnd in de context van de woonomgeving. Als je meer dan 20 jaar woont in de dezelfde omgeving als deze CEO’s zie je dat het toxische elkaar in stand houdt en versterkt. Voorbeelden te over van uitspattingen die buiten de bandbreedte liggen en de adoratie van degenen die rijkdom en macht hebben vergaard. Zelf heb ik, soms langs het hockeyveld, de topmannen van NS, KPMG en ING gewaarschuwd voor het al dan niet bewust creëren van een grensoverschrijdende cultuur. Er wordt niet geluisterd, het geloof in het bestaande model is rotsvast. De oplossingen liggen zeker in consequenties die verstrekkend zijn. Een zacht aansporen om vanuit waarden en normen (convenanten etc.) te opereren schiet te kort, de oogkleppen zijn te groot.