Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Persoonlijk ben ik het eens met Alfie Kohn. Competitie bij ons op de werkvloer heeft in het verleden zelfs weleens geleid tot een handgemeen waarbij mijn huidige assistent-beheerder blijvend lichamelijk letsel heeft opgelopen. De schuldige is uiteraard ontslagen. Hij heeft de competitie verloren. Mijn assistent-beheerder heeft er echter wel zijn onderbeen door verloren. Kortom, een Pyrrus-overwinning voor de door ons zo gewaardeerde collega Eduart. Ook ik heb mijn conclusies getrokken en mijn lesje geleerd.
Competitie binnen onze organisatie tracht ik te voorkomen door het juist te stimuleren. Dit klinkt raar, maar het werkt tot nu toe vrij redelijk. Maandelijks organiseert onze personeelsvereniging uitjes waarbij diverse sporten worden beoefend. "Vecht het hier maar uit" schreeuw ik altijd over het veld als onze mensen achter een rugbybal aan lopen en op elkaar springen... Maar naast teamsporten spelen wij ook individuele sporten.
Tot nu toe werkt dit volgens mij het best. Een mens is van nature gefrustreerd en reageert haar frustraties af op de directe omgeving. "De werkvloer is het slagveld van de samenleving" sprak de oprichter van Parbleaux ooit.
Justus de Broeckenaere
Parbleaux i-Harvesting
Zowel concurreren als samenwerken zijn mensen eigen. Ook de reactie van De Broekenaere bevestigt dat weer. In mijn ogen is samenwerken het beste middel als er energie IS en concurrentie als er energie moet KOMEN.
Justus de Broeckenaere
Justus de Broeckenaere
Oh nee, 'energetisch management' levert al resultaten op met google: "empowerment van personen". Het is toch ook afgrijselijk....
Competitiemanagement doet denken aan voetbal, dus dat wordt niet zo gauw serieus genomen. Hm...toch moeten wij iets nieuws bedenken. Daar kunnen we samen munt uitslaan.
Meneer Maasland, verzin een list!
Justus de Broeckenaere
U bent <i>ongetwijfeld</i>iets waardevols op het spoor!
Maar wees wel snel, de trend ontwikkelt zich razendsnel!!
Ik kwam ook al <a href=http://www.energy4change.com>ENERGY4CHANGE</a> tegen.
Coert Visser
vruchtbare mest voor het doen groeien
van een nieuwe markt. Wellicht dat wij
nog wat aan de naam moeten sleutelen,
omdat de term mij op het eerste gehoor
eerder doet denken aan iets dat te maken
heeft met milieu. Hierom moeten wij misschien
een meer algemene kreet bedenken. De
Energy Balanced Scorecard zal sowieso
deel zijn van deze nieuwe managementvorm.
Zoals meneer Maasland terecht stelt,
moeten er mogelijkheden bestaan om
de nieuwe managementvorm te
automatiseren.
Wat te denken van een database waarin
het potentiaal van werknemers opgeslagen
EN real time bijgehouden kan worden?
Door het op de huid plakken van sensoren
en het implanteren van electronica in de
hersenen kunnen vast en zeker zaken
als de mate van stress, de mate van
fitheid en de mate van boosheid gemeten
worden en via draadloze netwerk verbindingen
in de database worden opgeslagen.
Zo hebben leidinggevers op elk gewenst
moment inzicht in de status van
een werknemer. Dit laatste kan zelfs
nog verder worden uitgewerkt door elke
werknemer te voorzien van een
implementatie van TCP/IP, opdat de
chef de werknemers kan aansturen
(uiteraard vanuit een Web-interface,
want hiervoor is draagvlak).
Bovendien komt onze nieuwe vinding
betrouwbaarder over dan competentiemanagement,
omdat wij kunnen putten uit echte wetenschappen,
zoals psychologie, fysica, chemie en biologie
en niet op basis van zelf bedachte modellen
handelen.
Ik denk dat het tijd is om de taken te
verdelen. Ik heb voor het invoeren van
deze nieuwe managementvorm...
herstel...strategie, de volgende
actiepunten vastgesteld:
1. Bepalen van de naam
2. Het bepalen van protocollen
3. Een meer algemene beschrijving inclusief cases
4. Het maken van een PowerPoint-presentatie
5. Het laten bouwen van software
6. Het organiseren van een symposium
Wie gaat wat doen? Op de homepage
van Parbleaux (http://literatuur.kelder.net)
zal ik in ieder geval de documenten publiceren en
ook een cursus aanbieden voor het
overstappen van <a href="http://literatuur.kelder.net/informatiekunde/management.html">geometrisch management</a> naar de nieuwe vorm. Geometrisch management
wordt al sinds1997 gehanteerd en
is dan ook sinds de invoering van nieuwe
ICT-techniek als Windows XP toe aan
een 'upgrade'.
Morgenochtend zal ik zee gaan met
een reclamebureau ten einde een
passend fignet en bijbehorende slogan
te laten bedenken. Mijn zoon Emiel Ernst
zal zich buigen over de te ontwikkelen
software en mijn vrouw, die al sinds haar
achtste piano speelt zal een 'corporate
anthem' componeren.
Met vriendelijke groet,
Justus de Broeckenaere
Energetisch Management & Advies
Graag zou ik voor uw nieuw opgezette firma, "Energetisch Management & Advies" komen werken. Met name op het gebied van werknemers manipulatie denk ik nog een zinnige bijdrage te kunnen leveren aan uw bedrijf. Al moet ik zeggen dat ik onder de indruk ben van de manier waarop u de status, waarin uw medewerkers verkeren, in beeld hebt.
Welicht is een intressante optie regeling een passende beloning. Zal in iedere geval in bepaalde kringen leiden tot het vrij komen van nieuwe energie.
Met vriendelijke groeten,
Martijn Mast.