Autonomie bereik je niet door 'gewoon los te laten'

Cover stories

Autonome teams zijn helemaal hot. Theoretisch brengen ze veel voordelen: er is een hoge correlatie tussen werkgeluk en autonomie. Bovendien reageren autonome teams potentieel sneller op verandering. Ze zijn meer Agile zoals dat heet. Alleen in de praktijk is het organiseren van deze autonomie weerbarstig. Werknemers zien het niet altijd als een cadeau. En zoals bij elke verandering komt er weerstand.

In dit artikel een praktijkcase van organisatie waar ik meegewerkt heb aan het organiseren van autonomie.

Ik heb mijn vak gemaakt van autonomie organiseren. Daarbij leg ik steeds uit dat autonomie geen doel, is maar een middel. Het is een middel om sneller meer waarde te leveren aan klanten en organisaties. Ontdekken wat waardevol is, is dus bijna net zo belangrijk als het produceren er van...

Toon Franken
Lid sinds 2020
heel herkenbaar Anton! Waar ik organisaties begeleid naar meer zelforganisatie, blijkt het een uitdaging hoe je dan nog leiding geeft. Het gaat echt over anders leiding geven (zie mijn boek erover: in 10 stappen naar Nieuw Leiderschap), duidelijkheid geven én vertrouwen. Een hele kunst voor veel managers, is mijn ervaring, echt opnieuw weer leren hoe het werkt.

Meer over Zelforganisatie en zelfsturende teams