Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Of persoonlijke waarden botsen met bedrijfswaarden is afhankelijk van de mate waarin geloof wordt gehecht aan die persoonlijke waarden. De mate waarin men gelooft hecht aan persoonlijke waarden is veelal het gevolg van angst, al zullen de meeste mensen dit niet als zodanig herkennen.
Zolang die angst blijft bestaan, blijft het botsen geblazen. Maar wellicht is het hierbovenstaande, het verhogen van betrokkenheid middels persoonlijke benadering, transparantie en duidelijkheid, het best haalbare op dit moment, al zou ik willen dat het anders was.
Belangrijk is dat de waarden persoonlijke betrokkenheid en eerlijke bejegening van hoog tot laag belichaamd/geleefd worden. En daar schort het vaak aan. Het valt niet mee om voortdurend een levend voorbeeld te zijn voor de medewerkers. De meeste managers zijn gepokt en gemazeld in politieke spelletjes en kijken wel uit voor al te grote eerlijkheid wat henzelf betreft. In de competitie om de beste posities zijn zij er vaak gekomen door het slim te spelen en niet het achterste van hun tong te laten zien. En nu zouden ze dat ineens anders moeten doen?!
De dagelijkse praktijk is weerbarstig. Het is heel lastig om je gedrag te veranderen. Dat gedrag heeft je namelijk in het verleden profijt opgeleverd. Als de tijden veranderen en na een intern onderzoek van jou gevraagd wordt om eerlijk en open te zijn dan zeg je waarschijnlijk ja! Maar hoe gaat dat nu in de praktijk? We hebben als mens over het algemeen een zekere weerstand tegen verandering. Je weet wat je hebt maar je weet niet wat je krijgt.
Onze innerlijke overtuigingen en onze ervaringen uit het verleden hebben ervoor gezorgd dat allerlei gedragingen als programma's zijn opgeslagen in onze onderbewuste geest. Dat is handig omdat we dan niet hoeven na te denken over routine werkzaamheden. Als we nu met onze bewuste geest reflecteren op ons gedrag dan kunnen we met onze vrije wil besluiten zaken anders aan te pakken. Dat vraagt echter wel een alerte geest en behoorlijk veel wilskracht omdat de oude programmering heel krachtig is.
Vanuit de ervaring die ik heb opgedaan met het Stress Reductie Programma van HeartMath weet ik dat het bewustzijn en oefening vraagt om ander gedrag aan te leren. Het loslaten van een oud gedragspatroon duurt ongeveer 2 maanden. Daar is geen soulsearching voor nodig maar wel de bereidheid om stap voor stap te werken aan het realiseren van je doel. Angst voor verandering maakt dat we terugvallen op oude programma's die opgeslagen zijn in onze biologische systemen. We kunnen die biologische systemen gebruiken om de gewenste verandering tot stand te brengen.
Er is moed voor nodig om jezelf te durven zijn. Dat gaat niet van de ene dag op de andere. Het is een proces waarin je elkaar kunt bemoedigen. Dat is voor mij de reden dat ik voor vrouwelijke high potentials een Slow Development traject heb ontwikkeld van 9 maanden. De zwangerschap van 9 maanden zie ik als een metafoor voor de geboorte van je nieuwe zelf. Met de geboorte van een kind wordt er een moeder en een vader geboren.
Met lef en liefde kunnen we ook in de complexe dagelijkse praktijk veranderingen tot stand brengen. Liefde is angst laten varen...
Erica Groenendijk
www.hartzaken.nl