De angsthaan houden we zelf in stand

Columns

Veel werknemers kennen de angsthaan als de leidinggevende die bekendstaat om zijn of haar autoritaire en narcistische trekjes. Ze komen in het bedrijfsleven veel voor en hun leiderschapsstijl wordt massaal gehekeld. En toch blijven angsthanen in het bedrijfsleven stevig in het zadel zitten en kunnen zij hun weg banen naar het zonnekoningschap. En werknemers klagen in stilte en kijken met lede ogen toe. Het wordt tijd dat werknemers meer eigenaarschap nemen om angsthanengedrag op de werkvloer te verminderen. En dat is mogelijk met een portie lef, inzicht en een goede set communicatievaardigheden.

Zwijgende werknemers dragen de angsthaan naar het zonnekoningschap.

Angsthanen zijn beangstigend om aan te spreken, omdat ze kritisch uit de hoek kunnen komen. Jij bent geen uitzondering als je je ...

Gytha Heins
Dank Inge voor je mooie en interessante artikelen over angst. Een spannend maar belangrijk onderwerp. Vooral dit artikel raakt aan mijn artikelen over aanspreken. Ik hoop dat ze elkaar voeden en dat steeds meer managers en medewerkers angsthanen aanspreken op hun gedrag. Voor de angsthanen zelf; binnenkort schrijf ik over 'aangesproken worden'.
Inge Mink
Bedankt Gytha! Het sluit zeker op elkaar aan! Op mijn site staat de handleiding van de angsthaan, wellicht kan deze nog tot verdere inspiratie leiden voor je nieuwste artikel? Zo vullen we elkaar mooi aan :-)
Herly Wowor
Lid sinds 2019
Je moet oppassen dat je niet ontslagen wordt, dus verantwoordelijk nemen is juist maar pas op voor de gevolgen. Feed forward is een betere methode, de kleine stapjes van verbetering. Er zijn managers onder ons die de feedback niet aankunnen en direct in de weerstand gaan. Die weinig zelfkennis hebben en die zelden over zichzelf nadenken.
Kortom: Schat eerst de ander in voordat je feedback geeft en schakel direct over op de Feed Forward methode.

Meer over Feedback