Agile als favoriete vergaarbak

Columns

Ik was een paar weken geleden op het Agile for Excellence congres, dat georganiseerd werd door het Centre For Innovation van de Universiteit Leiden. Het is een jaarlijks terugkerend event, dat dit keer als thema ‘Agile by ambidexterity’ had meegekregen. Ambidexterity duidt op de vraag hoe ik als organisatie zowel kan exploreren (nieuwe kennis ontwikkelen) als exploiteren (bestaande kennis te gelde maken). De link tussen agile en ambidexterity wordt vaker gelegd, dus het was interessant om te horen hoe de wetenschappers en praktijkmensen op dit congres daar tegenaan keken.

De dag opende met een keynote door Christoph Selig , een Duitse onderzoeker. Het was een levendig verhaal van iemand die duidelijk weet waarover hij het heeft, zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk. Christoph is ...

Sjors van Leeuwen
Pro-lid
Bedankt Jeroen voor het verslag, interessant. Wat betreft 'agile met een kleine letter': de organisatie wendbaar maken, om beter te kunnen inspelen op een onvoorspelbare omgeving. Daarvoor heb ik het boek Wendbare strategie op een A4 met het wendbaarheidscanvas geschreven. Het Agile Manifesto biedt hiervoor m.i. een te beperkte blik.
Raimo van der Klein
Tussen exploratie en exploitatie zit creatieve expressie. Dus met liefde voor materiaal manifesteren zonder direct functioneel doel(anticipatie/uitkomst) of visie(angst/input) wel gestoeld op kennis van zaken maar vooral heel "present" zijn.

Meer over Scrum - Agile