Koningin word je pas achteraf

Columns

Op dagen dat alle mensen tegelijkertijd een weinig gebruikt woord gaan gebruiken, wordt geschiedenis geschreven. Sinds 26 december 2004 weet de gehele wereldbevolking wat een ‘Tsunami’ is. Had je in 2012 een straatinterview gehouden naar de betekenis van het woord ‘Abdicatie’, dan was je van een koude kermis thuis gekomen. En nu, in april 2013, kan (bijna) iedere persoon je dat vertellen. En dat allemaal dankzij dat ene televisiemoment op 28 januari 2013, 19.00 uur. Beatrix, Majesteit, Koningin, Moeder des Vaderlands, zal haar functie neerleggen. Prins Willem-Alexander neemt het stokje over. Op de allerlaatste Koninginnedag die ons land zal kennen. Het nieuws is nauwelijks 24 uur bekend, alle media draaien overuren. Opnames voor het paleis, flash-backs naar ‘Zo waarlijk helpe mij God Almac...

Hans Rutteman
De zoen bij het afscheid, die herkenning is groot. Het behoort bij de sociale dogma's. Zoals m'n schoonvader zei: Er wordt nergens zoveel gelogen als bij recepties en begrafenissen.
Dat onderstreept eens te meer het advies van Carolijn om tijdig (dus eigenlijk direct) de ander te zien in wat hij/zij doet en dat dan ook te zeggen.

Meer over Leidinggeven