Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Valkuil 08: Middle of the road
Killer van de ergste soort. Stel je een continuüm voor met aan de linkerkant “makkelijk uitvoerbaar doch bloedarm idee, maar wel met verwacht hoog draagvlak en rechts een subliem idee, maar wel riskant. Verwacht draagvlak klein of geen. Oplossing in veel gevallen? “ergens in het midden”. Dáár ontstaan die “grijze gehaktballen”.
Valkuil 09: Geen/slechte communicatie
Ik zeg: 9 van de 10 mislukkingen hebben op dit onderwerp hóóg gescoord. Maak een volwassen communicatieplan(netje).
Valkuil 10: Te ver voor de troepen uitlopen (voetjes van de vloer)
Niet in één majestueuze move van tractor fabrikage naar vliegtuigen. Kan wel (is vaker gedaan), maar niet in één ruk. Gooi het lumineuze idee of kans niet weg, maar smeer em uit in tijd. Met tussentijdse mijlpalen natuurlijk.
Valkuil 11: Geen commitment v.d. leiding, bonden of OR.
Breng de achterban in kaart. Kijk hoe de kaarten liggen vóórdat je begint.. Laat je niet opzadelen met een dood paard. Gewoon teruggeven de opdracht is vaak een optie. Onder voorwaarden accepteren óók.
Valkuil 12: Dubbele agenda v.d. leiding
Een van de gemene bedrijfspolitieke moves bij het “onder het tapijt vegen” van weerstand of sterke oppositie is . . . u raadt het al: maak er een projectgroep van. Het enige wat je dan als leidinggevende hoeft te doen is de kraan van de middelen op de druppelstand te zetten.
Valkuil 13: Boobytrap (disfunctioneren van leiding wordt zichtbaar)
Dit kan een (onvoorzien ???) bijprodukt zijn. Hoe ga je dat varkentje wassen?
Ga in ieder geval niet alleen met de “blijde” boodschap!!!!
Valkuil 14: Geen, onduidelijke of verkeerde doelstelling
Komt vaker voor dan je zou denken. Als de opdracht moeilijk te formuleren is, dan moet de eerste sessie daar over gaan tot accoord en commitment verkregen is.
Valkuil 15: Teamleider heeft niet de vereiste competenties
Vaak wordt een vakinhoudelijk competent iemand aangezocht. Of erger: iemand die tijd heeft. Of nog erger: iemand waar eigenlijk geen emplooi meer voor is. En dat ook nog zonder bijbehorende “strepen”. Adoeg, moeilùk dese.
Valkuil 16: Ervaring met groepsdynamiek
Een van de meest doorslaggevende factoren: wat kan je wèl en wat kan je niét doen met een groep? Is al moeilijk MET strepen, maar nu (meestal) zònder.
Valkuil 17: Het “Belbin gehalte” van het team
Vaak wordt het team samengesteld uit “logische” of “relevante” betrokkenen. Vakinhoudelijk, bedoelt men dan. Maar ik garandeer je: het is slecht kersen eten met 7 voorzitters of een “plantenbak”.
Valkuil 19: Gevecht om de leiding (haantjes gedrag)
Als een team uit louter haantjes bestaat kán het nog meevallen. Totdat . . . er één vrouw aan het team wordt toegevoegd. Herkennen we wel he?
Valkuil 20: Leider over- of onderstuurt
Over- of onderstuur lijkt erg veel op autorijden. Je moet het alleen herkennen. Een teamleider die “het al weet” en daardoor véél te sterk stuurt werkt verlammend. Een totaal onzekere óók.
Voor wie het precies wil weten: zie onderstaande link.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Onderstuur_%28auto%29
Valkuil 21: Geen of slechte planningsmethodiek
Al is het maar een Excel dingetje, maar WEL plannen die hap.
Conclusie:
besteed de eerste vergadering aan het doorakkeren van deze 21 punten. Hulde vanaf de zeepkist op vrijdagmiddag ten overstaan van het hele bedrijf zal u ten deel vallen
Groet,
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer
De 'valkuilen' die Jost toevoegt (dank!) zijn prettig herkenbaar in de praktijk. Ik vraag me af of het wel valkuilen zijn. Ik zou als valkuil van teamwerk willen reserveren het verschijnsel dat nu JUIST optreedt op het moment dat men met de beste bedoelingen probeert geïnspireerd samen te werken. Ineffectief groepsgedrag dat inherent is aan groepen. Ingebakken dus.
De eerste 5 die genoemd worden in het hoogdartikel (deze lijken overgenomen uit mijn boekje Werken in Teams, hoofdstuk 4, Kluwer, 1995) zijn valkuilen.
De andere (m.u.v. de toegevoegde valkuilen 10 en 19) lijken me meer 'ellendige kenmerken' of 'ongunstige voorwaarden' van teamwerk.
Hartelijke groet,
Martijn Vroemen
www.vroemen.org