Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ik heb met stijgende tegenzin je artikel doorgelezen. Ik snap wel dat je graag op een leuk acroniem (4G) wil uitkomen, maar dan moet je de werkelijkheid niet uit het oog verliezen. Hieronder volgt een gesprek zoals dat óók zou kunnen verlopen:
Mark: “Ik zie dat bepaalde projecten niet op tijd af zijn.”
Piet: Da’s snel. Ik heb je hier al tig keer over gemaild: no reply
Mark: “Omdat we naar mijn idee vaak hebben gesproken over de status van de projecten
krijg ik het gevoel dat je mij niet serieus neemt. Dat maakt me onzeker.”
Piet: Tja, dat krijg je ervan als je niet luistert
Mark: “Het gevolg is dat ik uit contact ga en weinig aandacht aan je besteed.”
Piet: Dat gaat niet helpen, Mark, Check your permisses.
Mark: “Ik zou graag willen dat je mij betrekt in de stappen van je projecten zodat ik weet waar je mee bezig bent.”
Piet: Je bent ofwel hardhorend, dan wel hardleers of gewoon niet geschikt voor je functie. Met inbegrip van vandaag communiceer ik hierover met CC aan OR en Raad van Bestuur. Goede middag.
Wat me opvalt, niet alleen bij dit artikel, maar bij de velen die jumpen naar gedragsconclusies, is dat voorbij gegaan wordt aan een aantal zaken.
Hier een paar “G’s” die vooraf moeten gaan aan de 4 die jij noemt.
1: Genoeg informatie (check je mail en het dossier van Jan L)
2: Genoeg duidelijkheid in de processen?
3: Genoeg bevoegdheden gedelegeerd naar betrokkenen in proces?
4: Genoeg tijd en middelen voor een realistische planning?
5: Genoeg rekening gehouden met verstoringen (ziekte, vertrek etc. etc.)
Kijk, nu zijn het ineens 9 G’s en kan het gesprek héél anders verlopen, en zonder gespiegologiseer van de koude grond waar mensen (terecht) hééél pissig van worden.
Groet,
Jos Steynebrugh
Dat de meeste mensen confrontaties uit de weg gaan, handelen uit emotie en niet naar de feiten kijken, kan ik nog volgen.
Je voorbeeld met Mark en de 4G's zou voor mij niet de oplossing zijn. Dan vermoed ik dat het gesprek eerder gaat zoals Jos beschrijft. Er kunnen tal van legitieme oorzaken zijn waardoor een project niet tijdig wordt opgeleverd.
Daarnaast horen er in functioneringsgesprekken geen verrassingen naar voren te komen en zou ik verwachten dat Mark Isabel al eerder heeft aangesproken en afspraken met haar heeft gemaakt. In dit geval zou Mark meer gebaat zijn met hulp bij het voorbereiden van een functioneringsgesprek.
Groet, Peter
De 4 G's zijn in mijn ervaring zinvol als geheugen steuntje en structuur bij het geven van feedback en niet bij een functioneringsgesprek. Als er sprake is van juiste omstandigheden en randvoorwaarden ( de 5g's van Jos) dan kun je volgens de structuur van de 4 G's elkaar op een respectvolle wijze feedback geven op een bepaalde gebeurtenis en dat geldt zowel voor de leidinggevende als voor de leidingnemende. Overigens kun je elkaar op die manier ook complimenteren, waardoor het compliment meer waarde krijgt en leidt tot nog meer van dit gewaardeerde gedrag.
Ten slotte dien je je als leidinggevende allereerst af te vragen of je je medewerker op de juiste wijze hebt aangestuurd, geinformeerd en empowered (volgens taakvolwassenheid van medewerker) hebt voordat je met een functioneringgesprek begint: spreek ik vanuit mijn feitelijke observaties of vanuit mijn frustraties? Die laatste zal je meestal jezelf moeten aanrekenen.
Groet,
Mirjam
zoals jij je het gesprek voorstelt vind ik niet realistisch, want de Mark lijkt in jouw voorbeeld meer op een robot die niet anders kan dan de procedure volgen. Sommige mensen zijn idd in dat stadium beland en dan is er maar 1 G effectief; een glas water in het gezicht gooien en hopen dat ie wakker wordt uit zijn zelfhypnose.
groet thijs