Zzp’ers in de SER

Columns

De Sociaal Economische Raad (SER) wil zzp’ers opnemen in het bestuur. Dat heeft de SER aan minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken geadviseerd. Het huidige aantal zetels voor werknemers- en werkgeversorganisaties verandert echter niet en blijft 22 in totaal. De nieuwe bestuursleden worden namelijk gerekruteerd uit de zzp-clubs die door werkgevers en werknemers zelf zijn opgezet (Bron: NRC Handelsblad, 19 december 2009).

Hoe komt het dat zzp’ers zo in de belangstelling staan in de bestuurlijke polder van Nederland? En is de gekozen oplossing om hen via de klassieke werkgevers- en werknemersorganisaties te laten vertegenwoordigen wel zo verstandig?

Ondanks de crisis groeit het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) gestaag door. In 2009 waren het er al 640.000, wat betekent dat...

Mathijs van der Kooi
Interessant om te zien dat ook het traditionele poldermodel openstaat voor de nieuwe (onvermijdelijke) trends en wijzigingen in de arbeidsmarkt. De crisis heeft aangetoond dat zekerheid relatief is. Dat ondernemerschap ook onzekerheid brengt was al duidelijk. Deze twee bewustwordingen zullen de al snel groeiende groep zelfstandig professionals alleen maar doen verder groeien. Ook andere cijfers/gegevens tonen aan dat Nederland een bijna ultiem klimaat is om als ondernemer te starten. Lage machtsafstand, veel sociale vangnetten, hoog welvaartsniveau, hoge mate van individualisme, hoog opleidingsniveau en ga zo maar door.

Wat zijdelings noemt is dat het CPB onderkent dat haar berekeningen niet genoeg duidelijkheid bieden over de effecten van conjuctuur (de crisis in dit geval) in relatie tussen ZZP'ers (de flexibele schil) en werkeloosheidscijfers. Met een groei van de flexibele schil naar die 20% die in het artikel wordt genoemd (en volgens mij ook zeker gehaald en overschreden gaat worden) kunnen we ook op dit vlak niet achter blijven met cijfers.

Myler, het ZZP platform waarvoor ik werkzaam ben als community manager, onderzoekt via www.zzp-monitor.nl ieder kwartaal trends en ontwikkelingen op gebied van werk, vertrouwen en inkomsten binnen de ZZP branche. In januari publiceren we de uitkomsten van het eerste onderzoek.
Edwin Lambregts
Beste Mathijs,

Je hebt gelijk dat de zekerheid van een vaste baan in de afgelopen periode een schijnzekerheid is gebleken. Of de recessie per saldo tot een versnelling van de groei van zzp'ers zal leiden moeten we afwachten. Het is goed mogelijk dat een deel van de zelfstandigen bij een aantrekkende economie toch weer een vast dienstverband in vlucht. Die weg is nu afgesloten omdat bijna niemand meer vaste mensen aanneemt.

Op lange termijn is een groei van het aantal zelfstandigen en daarmee een versnippering van de arbeidsmarkt een duidelijke trend, zoals je zelf ook al aangeeft.

Ik ben overigens zeer geïnteresseerd in de uitkomsten van je onderzoek. Zou je er t.z.t. voor voelen om een gastcolumn te plaatsen op www.innovatieforganiseren.nl? Als redacteur kan ik wel een goed woordje voor je doen ;)

Groet,

Edwin

Meer over Ondernemerschap