De meeste teams ondervinden stress. We rennen hard rond en het houdt eigenlijk nooit op. Stress ontstaat als de eisen die aan je worden gesteld hoger zijn dan je kunt waarmaken. We hebben slechts beperkte tijd, maar de eisen die aan ons worden gesteld zijn onbegrensd. Daardoor vermindert de samenwerking in het team, leidend tot nog meer stress. Een burnout ligt op de loer.
Maar dat is niet nodig!
Stress is een mentaal probleem. En het is een denkpatroon, dat veel teams met elkaar in stand houden. We geven stresshormonen af als we geloven dat we aan de eisen van de buitenwereld moeten voldoen om iets te betekenen. En dan merken dat onze tijd of kracht tekort schiet. Toch blijven we rennen om het te realiseren. Dit patroon houden veel teams met elkaar in stand.
Twee mogelijkheden om het stre...
leuk arikel en goede oefening in een team.
groet
Frans
Dank voor je reactie. We hebben er zeer goede ervaringen mee. De focus en energie in het team nemen enorm toe! N.a.v. het artikel gaan er nu meer teams mee aan de slag. Hoor graag de reacties.
Overigens biedt Senz een 2-daagse workshop aan om dit effect te bereiken: http://www.senz.biz/teamworkshop-focus-energie/nl/
Groet, Karin
Als je nou tòch bezig bent met patronen te doorbreken, laat het team dan óók verzinnen en opschrijven hoe de bijdragen van het team elders in de gelederen geparkeerd zou kunnen worden en het team daardoor 100% overbodig zou kunnen zijn. Levert vaak zéér interessante doorkijkjes in het grote managementbos. Doe dat vooral vóór de grote baas het verzint.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant
Leuk dat je reageert. Ik was op vakantie, dus nog even een verlate reactie op jouw bijdrage.
Vind ik goed als innovatie, en in het groot gezien. Minder goed tegen de team-stress! Angst speelt vaak een grote rol op de werkvloer.
Ik zou dan eerder vragen stellen als:
wat mag er echt niet gebeuren? Hoe zou het leven van jou/het team/de organisatie er dan uitzien?
Dat levert in de praktijk meer op, is mijn ervaring.
Groet, Karin