Soms word ik heel erg blij als ik de krant lees. Het overkwam me vanochtend toen mijn oog viel op het interview met de Israëlische regisseur Cedar.
Hij liep voor de tweede keer de Oscar voor beste niet-Engelstalige film mis. En dat terwijl zijn film ‘Footnote’ precies handelt over de (on)zin van prijzen en Awards en de zucht naar erkenning. Cedar: ‘Erkenning is iets geks. Mensen doen er alles voor. Als je het niet krijgt steekt het. Maar krijg je het wel, dan zie je er onmiddellijk de betrekkelijkheid van.' Cedar’s ‘Footnote’ was in concurrentie met ‘A separation’ van de Iranese regisseur Farhadi.
In Iran leidde dat tot een mini-filmoorlog tussen de twee landen. Een bizarre ervaring voor Cedar die goed bevriend is met Fahradi wiens film hij briljant vindt. De Oscar ging uiteindelijk naar I...
Net niet winnen.... wat een bevrijding!
Probeer het Pro-abonnement nu 1 maand gratis
Upgrade naar een pro-abonnement
- Met onbeperkt toegang tot alle artikelen en de kennisbank
- Gratis Ebooks en Kortingen op events & webinars
- Een eigen bibliotheek met uw favoriete artikelen
1 maand gratis, daarna € 16,50 per maand of € 200,-- per jaar. (exclusief BTW)
Bent u al lid? Log dan in.
Een perspectief van sociaal innoveren dat de 'moeite' waard is.
DhianSioe
organisatiecoach
Dit laatste vergt echter een (ethische) wijsheid die maar weinig managers eigen is onder meer omdat zij hier domweg niet in zijn geschoold. Mintzberg, de grondlegger van de huidige MBA-opleidingen, doet in zijn boek "Managers, maar dan echte" dan ook een dringende oproep om vooral ouderen(!) te gaan (bij- en om-)scholen tot MBA-managers met een sterk ethisch besef; wellicht ontstaat dan langzamerhand ook zoiets als "ethisch management".
Ondernemer Frans Otten is wat mij betreft een mooi voorbeeld van een manager met een sterk ethisch besef ( zie onder meer: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/CleanTech--De--schone-toekomst.html ). Hij geeft (al langer) blijk van 'nieuwsgierigheid & samenwerking' en een positieve en praktische gerichtheid op de 'Ander'.
M.b.t. de ontwikkeling van voorgaande stellen filosofen als Buber, Levinas en Tischner ons de ethischwijze maar complexe basisvraag: 'wie is de Ander?'. Die indringende vraag zou misschien een basis kunnen gaan vormen voor allerlei vormen van ethisch management in toekomstige organisaties mét daarbij passende organisatiemodellen. Een management waarin álle stakeholders zich gehoord en gezien voelen als mens en als klant die hun verlies kunnen op de manier zoals Cedar.
En morgen is het bevrijdingsdag!