Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Veel meer is het mijns inziens een cultuurprobleem: jarenlang zijn winsten op korte termijn, gebrek aan transparantie en bokitogedrag de norm geweest. Als bedrijven en politiek niet gaan inzien dat de maatschappij - en dus de norm waar tegen men gehouden wordt- al veranderd is en dat dit nieuw gedrag vereist, dan gaan ze keihard onderuit. Precies waar men al die tijd bang voor is geweest en wat men met het oude gedrag probeerde te voorkomen. Nieuwe leiders zijn gericht op duurzaamheid, transparantie en voorbeeldgedrag. Dat los je niet in een keer op, maar wel met een verandering van denken en dus een verandering van cultuur. Er zullen dus nieuwe incentives en KPI's op het nieuwe gedrag opgesteld moeten worden.
In aansluiting daarop zou ik willen meegeven dat er mijns inziens meer aan de hand is dan falende bestuurders. Het lijkt te zijn, dat naarmate de complexiteit toeneemt en/of de impact van voorstellen hoger wordt, organisaties in hun competenties, kwaliteit van toezicht, riskmanagement en kwaliteit van het omringende management niet meegroeien.
Ik vraag me daarom af of In de betreffende cases, de "countervailing powers" van de CFO of de Raad van Commissarissen wel aanwezig zijn geweest? Ik vermoed van niet.
Het komt mij voor dat we toch ook te maken hebben met een aantal gevallen waarin een sterke bestuurder zwak management om zich heen heeft verzameld. Als die bestuurder het zicht op de risico's niet meer heeft, dan gaat het vanzelf op enig moment fout.
Jij pleit voor sterkere bestuurders, ik zou graag willen pleiten voor een verdere verzwaring van de (externe) toezichthouders en het interne kader. Minder macht bij de directeur (ter voorkoming van zonnekoningengedrag), meer macht bij zijn MT. Meer controle door RvC of RvT. Daar zijn competente mensen voor nodig.
Bestuurders die hun eigen wereld creëren en geen contact hebben met de soldaat, (lees de werknemer, de hardwerkende nederlander etc.) die kunnen we toch makkelijk aanwijzen en de deur wijzen?
Waar het me om gaat is dat we mensen verantwoordelijk stellen die verantwoordelijk zijn. En daarop actie ondernemen. En dan niet één persoon slachtofferen, maar alle betrokken personen in de mallemolen van de verantwoordelijkheid. Vooral ook omdat er wel een paar bestuurders zijn die het woord 'verantwoordelijkheid' graag in de mond nemen als het om hun medewerkers gaat. Op wie de schuld maar al te vaak wordt afgeschoven.
Maar er is meer. Opvallend is dat media bovenop de politiek zitten, om toch vooral maar niets te missen van dat wat daar gebeurt. Veel moeilijker dringen ze door in de besturen van organisaties, die ook veel voorzichtiger worden beschreven. En mensen in de organisaties houden natuurlijk hun mond, begrijpelijk want je hebt zomaar een stempel en daarmee de dreiging van ontslag te pakken.
Willem Mastenbroek schreef enige jaren geleden een scherp betoog onder de titel 'Het zorgschandaal', dat de praktijken laat zien van zo'n bestuur. (http://www.managementsite.nl/1528/overheidsmanagement/zorgschandaal.html)
Er zijn een heleboel goede bestuurders, daarover geen misverstand, maar er zijn er toch ook een boel die er een potje van maken. En dat kan allemaal maar gezellig doorgaan, totdat een of andere parlementaire enquete het zieltogende karakter van het een of ander weer blootlegt.
Zelf heb ik voor de grap een conceptje ontwikkeld, snel opgeschreven, wat een einde moet maken aan deze praktijken. Als iemand het serieus met mij wil uitwerken houd ik me warm aanbevolen. Er mag nog iets meer humor in! (http://www.jongebazen.nl/verandermanagement/nieuw-fris-managementconcept-wat-is-2100-punky-management)