Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Ja, de directe kosten gaan naar beneden maar daar staat tegenover dat de variabele kosten gigantisch toenemen. Dus zou ik wel eens een berekening willen zien die klip en klaar aantoont dat de overheidskosten (vast + variabel, zonder grappen en grollen, triks en truuks) omlaag zijn gegaan door de afname van het ambtelijk apparaat.
Voor mij is de hele discussie terug te voeren naar een korte termijn denken waar de honden geen brood van lusten. Snel scoren (politiek, zakelijk), ‘zakken vullen’ en wegwezen. Tegen de tijd dat het klootjesvolk in de gaten heeft dat er iets aan de hand is, ie er wel een volgend kabinet, minister, een nieuwe directeur en die hoef alleen maar te zeggen dat hij er niets aan kan doen en dan zijn we weer klaar.
Cynisch, nee; realistisch, ja! Kreten als lean en mean? Hoe kom je er op (of eraf).
Vergelijkingen met Ryan Air en Eay Jet, kom nou! Hou me ten goede prima organisaties waar niets mis mee is wanneer je voor minimale service gaat. Maar willen we dat wel?
Om een parallel naar de zorg te trekken: Wil je bij genoemde maatschappijen koffie of thee onderweg, dan zul je betalen en meer dan het gemiddelde. Wil je eten dan krijg je een maaltijd die je thuis je gasten van zijn levensdagen niet zult willen voorzetten.
De zorg: wil je eten dan brengen je ouders of kennissen je wel wat want van het eten daar zit kraak noch smaak en zul je nooit van opknappen.
Bed verschonen dat kun je zelf wel en anders je vrouw, ouders, vrienden wel. (zoals eind zestiger jaren in Spanje nog gewoon was. Daar had je als ouders de zorgplicht wanneer je kind in het ziekenhuis lag).
Medicijnen, die kun je bij de ziekenhuis apotheek gaan halen. Ben je gehandicapt jammer dan hadden je ouders maar een verzekering af moeten sluiten.
Lekker ‘lean en mean’!!
Om terug te komen op Rijkswaterstaat. Ik wil alle cijfers wel eens zien en afgezet tegen de kosten ‘vroeger’ en nu (en onder dezelfde voorwaarden als hierboven genoemd).
‘Ik snap niet dat we dat niet allang in gang hebben gezet?’ Lekker goedkoop lage lasten (had je gedroomd).
Om af te sluiten (nog niet helemaal) met de woorden van deze columnist: "Met andere woorden: heb je het vermogen om als kalkoen een nuttige bijdrage te leveren aan het kerstfeest?" Laat je dan oppeuzelen. Ben ik tegen versobering van het ambtenarenapparaat en ambtenarenregelingen. Nee natuurlijk niet. Maar .. .. ..Onder leiding van de politiek en bestuurders is deze groep volksdienaren al lang vergeten dat ze dienstbaar dient te zijn.
Dus versobering ja, maar niet tegen ieder ‘aannemelijk bod’ en wel op een wijze waar we allemaal voordeel van hebben. Een wijze die gebaseerd is op de Deontologisch ethische uitgangspunten! Gebaseerd dus op de ‘plichtenleer’ en niet op de ‘pluk-ze-leer’</p>