Diversiteit en inclusiviteit zijn zaken waar veel bedrijven inmiddels extra aandacht voor hebben. Ze zorgen voor een goede verhouding tussen mannen en vrouwen en teams van verschillende herkomst. Maar hoe divers is een team eigenlijk als veel van die mensen dezelfde persoonlijkheid blijken te hebben? Zouden we persoonlijkheid geen onderdeel moeten maken van diversiteit?
Talloze onderzoeken tonen het aan: diversiteit en inclusiviteit kan een bedrijf zowel op de korte als de lange termijn veel opleveren. Niet alleen op het vlak van werkgeluk, maar ook als stimulans voor een gezond tegengeluid en nieuwe ideeën. Van het belang ervan zijn veel bedrijven inmiddels dan ook doordrongen en om die reden hebben ze er beleid op gemaakt. HR-afdelingen nemen dit mee in hun selectieprocedures en zorgen e...
Dank voor jouw artikel, zeer interessant. Ik onderschrijf jouw idee mbt diversiteit. Ik ben daarbij nog wel op zoek naar wetenschappelijk onderzoek over het "rendement" ervan. Heb jij bronnen?
Verder: dagelijks assess in kandidaten in relatie tot hun (leidinggevende) rol. Fit met het team is daarbij meestal een (terechte) wens vanuit de opdrachtgever. Dat onderzoek ik dan ook. Dilemma daarbij heb ik echter wel geregeld. Met name middle managers maken deel uit van meerdere teams. Namelijk samen met hun collega, in een MT etc. Daar zit dan de focus vanuit de opdrachtgever. Maar daarnaast maken ze ook deel uit van het team of afdeling waar ze leiding aan geven. Dat vraagt vaak weer om andere competenties, die dan juist weer wel overeenkomen in het profiel voor de verschillende leidinggevenden. Zo ontstaat een onmogelijk eisenpakket. Heb jij een beeld hoe dit in te vullen.
Diversiteit gaat met name over persoonlijke eigenschappen (zoals meer 'feminiene' en 'masculiene'), cultuur & culturele achtergrond, vervolgens nog ergens over biologische verschillen en eigenlijk pas in allerlaatste instantie om uiterlijke verschijningsvorm (hoewel een mix daarin voor veel mensen waarschijnlijk ook wel het prettigst is).