Onlangs werd ik getriggerd door een interview dat Beatrice de Graaf gaf in het TV programma Buitenhof. Zij is hoogleraar geschiedenis in Utrecht en vertelt over een les van de nederlandse historicus Johan Huizinga over het belang van deugden voor leiderschap in de klassieke aristoteliaanse zin. Volgens Huizinga en De Graaf is een goede leider iemand die genoeg slimheid heeft om in de publieke ruimte te handelen volgens een hoger doel.

De meeste leiders affirmeren dat zij beheerst, wijs, moedig en rechtvaardig zijn. De vraag is dan in hoeverre mensen de deugden vertalen in hun handelen. Als je goed om je heen kijkt, dan blijkt dat deugdzame leiders moeilijk te vinden zijn. In een wereld, die ongrijpbaar is, hebben mensen behoefte aan houvast, betrouwbaarheid, moraliteit en hoop.
Waarom blijken veel leiders geen goede leiders te zijn?
Er zijn verschillende verklaringen:
- Het “Peter Principle”. Het syndroom van de incompetente leider gebaseerd op het promotiesyndroom is nog steeds actueel. Het principe van Laurence J. Peter en Raymond Hull luidt als volgt: “elke werknemer in een hiërarchie stijgt tot zijn of haar niveau van onbekwaamheid”. Als je eenmaal gepromoveerd bent, is het te laat, want het is uiterst zeldzaam dat iemand gedegradeert of gedegradeerd wordt. Het belang van de deugden verdwijnt naar de achtergrond.
- Overschatting wordt beloond. Uit het onderzoek Working Paper 32699 d.d juli 2024 “how do you find a good manager?” blijkt dat ambitieuze, extraverte dominante mensen zichzelf snel als geschikte leiders achten terwijl er hen aan sociale vaardigheden ontbreekt. Het wordt problematisch wanneer dezelfde mensen structureel gepromoveerd worden tot leidinggevenden.
- De “quick en dirty” oplossing. In tijden van arbeidskrapte is de verleiding groot om mensen aan te nemen die niet voldoen aan het gewenste profiel. Snelheid prevaleert boven kwaliteit en zorgvuldigheid met alle mogelijke consequenties van dien op lange termijn.
- De kloof tussen de systeemwereld en de leefwereld neemt toe. Als de leider niet in contact is met de leefwereld (alledaagse werkelijkheid van mensen) en vanuit het systeemwereld (regels en beleid) acteert dan is het risico groot dat interventies door de leider gedaan worden die averechts werken. Het team voelt zich dan onbegrepen en verwaarloosd.
- Zucht naar macht met het risico op autoritarisme. In een essay d.d. 2017 getiteld “Autoriteit en managementcrisis” geeft Jean-Michel Morin aan dat macht iets externs is: “je neemt het en je verliest het”. Macht moet worden geformaliseerd en moet in evenwicht worden gebracht met tegenmachten. Als macht ook nog gekoppeld wordt aan het creëren van een angst- en afrekencultuur dan is er sprake van autoritarisme. In zijn essay “de schoonheid van macht” pleit Joost Voerman ervoor om in samenwerkingsverbanden macht en machtsverhoudingen te bespreken.
Het tij kan keren dankzij een combinatie van factoren
- De omgekeerde piramide. Niet de leider op de troon zetten maar de vakman. In zijn boek Rijnlands organiseren legt Jaap Peters dit duidelijk uit “Alles draait om vakmensen die aan de voorkant en in de interactie met de klant, de burger, de patiënt maatwerk leveren. Alle andere professionals zijn er om deze vakmensen te faciliteren. De organisatie is het gereedschap voor vakmensen en niet andersom!”.
- Vakmensen naar hun expertise en toegevoegde waarde belonen. Waarom wordt er in financiële zin nog steeds een onderscheid gemaakt tussen beleidsmedewerkers en uitvoerders, tussen politici en leraren of zorgverleners? Dit veronderstelt dat de ene functie belangrijker zou zijn dan de andere. De coronapandemie heeft laten zien welke beroepen essentieel zijn voor het goed functioneren van onze maatschappij.
- Kijken naar grondhouding en deugden van leidinggevenden in plaats van uitsluitend naar het opleidingsniveau. Uit het onderzoek d.d. juni 2024 blijkt dat de eerste kwaliteit is het vermogen om goed met anderen om te gaan. Goede leidinggevenden hebben zelfkennis. Zij twijfelen, staan open voor nuances en andere perspectieven. Zij zorgen voor psychologische veiligheid. Zij hebben aandacht voor het individu en voor het collectieve belang.
- De weg naar gezag. Voor Karl Jaspers is gezag een "kracht is die je doet groeien". Gezag is iets interns (je hebt het in je). Het geeft richting, helpt individuen persoonlijk te groeien in het belang van het collectief. Het is een bron van creativiteit. Eric Koenen gebruikt hiervoor ook het woord “scenius” als tegenhanger van de individuele genius.
- Het “samen slim” toetsen. Een van de adviezen uit het onderzoek d.d juni 2024 is om de leiders te laten oefenen en daarna te evalueren. Bij de evaluatie is het belangrijk om te kijken naar de ontwikkeling van het team. In hoeverre heeft de leider werknemers uitgenodigd om initiatieven te tonen en zich persoonlijk te ontwikkelen in het belang van het geheel?
Het is niet eenvoudig om leiders te vinden die bekwaam en deugdzaam zijn, maar bewustwording is de eerste stap naar verandering. En zoals Hannah Arendt het zei “de mens heeft het vermogen om telkens opnieuw te beginnen”. Het geeft hoop.
Auteur: Murielle Hermsen-Facon. Mede-oprichter van het bureau ProKairos
Dit is een samenvatting. Het volledige artikel is verkrijgbaar via ProKairos.
Gerelateerde artikelen

Natuurlijk leiderschap in klassieke organisaties
Sybren van der Schaar

Leiderschap als civilisatieproces in 2 A4tjes
Willem Mastenbroek

De meeste mensen deugen. Echt?
Harold Janssen

Dienen en Deugen in de top
René Weijers

Deel uw ervaringen op ManagementSite
Wij zijn altijd op zoek naar ervaringen uit de praktijk, wat werkt wel, wat niet.
SCHRIJF MEE, word een pro! >>
Een bespiegeling: Interessant stuk. Ondergetekende is het niet eens met de titel. Ook niet met @Rutger Bregman, die van mening is dat ALLE mensen deugen. Ik ga er al jaren van uit dat 95 tot 97 % van de mensen op welk functieniveau en in wat voor domein dan ook deugen. De kop zou moeten luiden: Waarom is het zo moeilijk om managers te vinden met voldoende leiderschap kwaliteiten en kennis van de trends & ontwikkelingen op het gebied van #Leiderschap & #Economie.
Leiderschap is tijdloos, management heeft zijn langste tijd gehad. These days hoort het te gaan om en over #Mensen en #Mensenrechten.
Over het Peter Principle: We hebben de neiging om mensen op basis van hun deskundigheid te promoveren. Helaas zijn het niet allen koks die lange messen dragen. Ben – net als @Jaap Peters – fan van #Vakmensen, maar ook van #Rijnlands organiseren, NIEUW (dienend) #Leiderschap, Semcostyle, UNBOSS (Loslaten en vertrouwen) en – last but not least – geloof in “It is all about behaviour”van @Marshall Goldsmith.
Veel managers, bestuurders en toezichthouders krijgen geen feed-back / tegenspraak (Lees het boek van Peter van Lonkhuijzen). In mijn eerste boek “Authentieke leiders, ECHTE leiders” staat een onderzoek van @Frank Brummelhuis ”Verbinding door leiderschap 2009”. Hierin worden bestuurders van woningbouwcoöperaties op basis van de leiderschapstest van @Manfred Kets de Vries bevraagd om hun eigen oordeel over hun functioneren. Ze scoorden allemaal hoog tot zeer hoog. Daarna werd aan de OR en de voorzitter van de Raad van Toezicht hun oordeel gevraagd. U begrijpt het al… op 2 items na was hun oordeel “voor verbetering vatbaar”... In dit verband is de aanpak van @Marshall Goldsmith (Feed-Forward) ook zeer goed bruikbaar.
Over het aannemen van ondergekwalificeerd personeel zei Dan Jacobs (en ik dacht ook de oprichter van #Starbucks) het volgende “Better a hole in your team than an asshole”.
Tot slot over deugen: https://www.lerendeleiders.nl/boekenclub/recensie-het-klopt-wel-maar-deugt-niet-van-stevo-akkerman
Koos Groenewoud, Putten 13 februari 2025
file:///D:/Downloads/AuthentiekeLeidersEchteLeiders%20pdf%20(4).pdf
Deze weeffout in ons systeem wordt vaak geprobeerd te herstellen met peperdure leiderschapstrainingen en coachingstrajecten. Helaas hebben deze interventies meestal slechts een beperkt effect, omdat ze de kern van het probleem niet aanpakken.
Als we werkelijk beter leiderschap willen, dan is het essentieel om af te stappen van geformaliseerd leiderschap. In plaats daarvan zouden we leiderschap moeten laten ontstaan op basis van natuurlijke autoriteit en vrijwillige volgzaamheid. Het is tijd om te erkennen dat echte leiderschap niet voortkomt uit een formele titel, maar uit de bereidheid van mensen om een leider te volgen vanwege diens visie, integriteit en capaciteiten.