Het ‘nieuwe’ onderwijs schreeuwt om teamsamenwerking, veranderingsbereidheid van leraren, loopbaanontwikkeling, diversiteit van rollen en functies én goed leiderschap. Je zou verwachten dat er dan ook volop aandacht is voor effectief P&O beleid. Niets is minder waar.
Iedereen vindt wel iets van het onderwijs in Nederland. Hoe zit het in deze publieke arena met de leraren van nu die het onderwijs een gezicht geven? In welk krachtenveld doen ze hun werk? Hoe krijgen ze leiding en hoe worden ze ingewerkt? Hoe verloopt hun loopbaan en hoe worden ze geholpen na een ziekteperiode? En dan de hamvraag; hoe komt het dat iedereen een mening heeft over goed onderwijs, maar het stil blijft als we het hebben over goed personeelsbeleid?
De positie van personeelsadviseurs in deze arena is tot nu toe ...
als voorzitter van een schoolbestuur in het primair onderwijs weet ik uit eigen ervaring dat het onderwijs nu pas met POP's, functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken aan de gang gaat. Het is een stroperig proces om dit ingevoerd te krijgen. De meeste aandacht gaat toch altijd uit naar het werk in de klas met leerlingen en al het andere lijkt bijzaak. Ik ben het volledig met u eens dat dit redelijk kortzichtig is, gelet op de enorme vergrijzing in het lerarenbestand, om maar niet te spreken over de uitstroom op directeurenniveau. Investeren in eigen opvolging en personeel motiveren om verder te kijken dan het eigen klaslokaal is een gezamenlijke opgave van P&O en directies. Ik stel dan wel voor om dat op een creatieve manier te doen, die beter aansluit bij de primaire focus van onderwijsmensen: wat schiet de leerling ermee op?
Dit vraag in mijn ogen om een geintegreerd en praktisch personeelsbeleid, waarbij een directe relatie ligt tussen de ontwikkeling van de medewerker, de resultaten in de klas, het terugdringen van ziekteverzuim en het bieden van (horizontaal) carriereperspectief.
Marianne Eussen
executive coach