Me too!
Nederland beleeft de diepste crisis sinds het begin van de jaren 90 en de angst slaat toe bij managers en ondernemers. De loonkosten liggen lager en de productiviteit ligt hoger in Azie en het voormalige Oostblok en dat roept gevoelens van onvrede op. "Dat willen wij ook!" roept iedereen die zich manager mag noemen en de discussie over loonmatiging(alleen voor het personeel, niet voor het topmanagement) en langere werkdagen neemt een hoge vlucht. Er wordt gesproken over het 'lean' maken van organisaties en de 'waste' (lees:het personeel) dient zo snel mogelijk te worden geelimineerd.
Tayloriaans denken
Deze beperkende gedachte zal echter nooit een oplossing vormen voor de huidige problematiek. Efficiency denken is achter de feiten aanlopen om hetzelfde kunstje tegen minder kosten ...
Ik betrap mij er zelf bijvoorbeeld vaak op dat ik conflicthantering vaak benader op de natuurgeneeskundige wijze:Een conflict is eigenlijk een ziekte van de organisatie. Deze kan bestreden worden door de juiste resources uit de natuur in te zetten. Hierbij kijk ik eigenlijk niet naar de wezenskenmerken van de natuurlijke bronnen, maar meer naar de binnen de natuurgeneeskunde bekende heilzame werking van stoffen.
Ik ga het proberen. De boom is de levensbron, de bron van strategische beslissingen. De mossen geven verzachting; die kan ik gebruiken om conflicten op te lossen. Bij het nemen van moeilijke of ingrijpende beslissingen kan ik naar de zee gaan. De zee en de duinen zijn het einde van het land; het verstand op nul en helder denken. De lucht is helder, de zeelucht ruikt fris en brengt mij op frisse ideeen.
We moeten wat minder rationeel omgaan met de natuur. Ik ga het ook proberen.
Groet,
Bas