Bert Overbeek is trainer, coach en interim manager, maar tegenwoordig kan je ook zeggen: organisatiedokter en -innovator. Opgeleid door NS en Schouten en Nelissen, besloot Jongebazen-oprichter Bert Overbeek na 25 jaar loondienst om voor zichzelf te gaan werken. Hij wilde zijn klanten meer op maat bedienen, de basis van zijn werk verdiepen en de kwaliteit van zijn werk vergroten en had het gevoel dat hij daarvoor onafhankelijk moest kunnen opereren. Hij is er gelukkig van geworden. (Website met filmpje: www.pitchersupport.jimdo.com)
Prof. dr. Mastenbroek van Managementsite ‘ontdekte’ dat Overbeek meer kon dan bedrijven helpen met verbeteringen van resultaat en sfeer. Hij vroeg de schrijvende organisatieontwikkelaar of hij een weblog voor jonge managers wilde bijhouden, als partnerlink van het grote ManagementSite. Dat was tien jaar geleden. Sindsdien schreef Overbeek bijna 1500 artikelen en zes boeken. Ze werden uitgegeven door Haystack en door Futuro Uitgevers. Twee boeken werden bestsellers en eindigden in de top 10 (‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’).
Overbeek vindt kosteloze kennisdeling en informatie-uitwisseling zo belangrijk, dat hij hier op jongebazen.nl nu 10 jaar de finesses van het managementvak deelt met vakbroeders en collega’s. Daarmee liep hij voor op de moderne social media trends waarin het ‘geven’ van gratis informatie een marketing tool is geworden.
Meer dan 100 000 mensen bezoeken Jongebazen per jaar. En het heeft hem veel respect opgeleverd in managementland. Alles wat te maken heeft met het verbeteren van organisaties, teams en mensen boeit hem. 21 jaar ervaring en intensieve studies helpen hem daarbij. Zijn humor leidt er toe dat mensen hem graag inhuren als spreker en inspirator, en zijn veelzijdigheid heeft hem het compliment van een topvrouw opgeleverd, dat hij altijd een eigen gezichtspunt kiest en je daardoor aan het denken zet.
Organisaties weten de weg naar hem te vinden. Hij zei daarover in een interview: ‘Het is niet altijd makkelijk om mijn werk te combineren met jongebazen, omdat je op zo’n blog wel eens inzichten los wilt maken die strijdig zijn met wat gangbaar is in mijn vak. Wat zegt hij daar nu weer?, denken opdrachtgevers dan. Maar ik kan ze gerust stellen. In mijn werk kan ik me goed op een opdracht richten.’
Bert twittert op Goeroetweets, een titel die is afgeleid van zijn boek ‘Goeroegetwitter’. Het woord ‘goeroe’ is duidelijk met een knipoog. Want hij is wars van goeroeneigingen, en prefereert laagdrempeligheid. Jongebazen heeft een eigen groep op Linkedin.
Correspondentie met Bert Overbeek via pitcher.support@hetnet.nl Zijn website is www.pitchersupport.jimdo.com
Jij vraagt je af “En waar halen we die middelen dan wél vandaan?”
Nou, je geeft zelf het antwoord: uit het VET van de samenstellende organisaties.
Verleden week zakte mijn broek af toen ik op televisie zag dat iemand heel Nederland aan het afbellen was om te kijken of er ergens plaats was voor behandeling X, Y, Z. Ik dacht dat ik water zag branden. Hallo: is dit ECHT 2010???.
Als je een vakantie wil boeken met een gezin met een beetje gevarieerde samenstelling zou dat er zo uit kunnen zien: 5 personen, twee volwassenen één rookvrije kamer, één kamer voor 3 personen, dicht bij de lift (ivm invaliditeit) op max. 1000 meter van het strand, ergens in Spanje of Turkije. Veel reisbureaus hebben in enkele seconden vier locaties beschikbaar, als je een beetje op tijd reserveert. Boeken is daarna met één muisklik een feit.
Maar ja, in tal van overheid en gezondheidsbranches hebben we verticale organisaties opgericht, met verticaal en naar BINNEN geoptimaliseerde processen, terwijl een klantgerichte aanpak vraagt om een horizontale doorsteek.
Dat vraagt om samenwerking, overdracht van commando, verantwoordelijkheid en budgetten. En dat is iets dat de heren met maatwerk-confectie-iets-te-breed-krijtstreepje-pak niet kunnen, niet willen, niet mogen, niet durven in willekeurige volgorde.
Als deze proceshordes al genomen zouden kunnen worden is er nog de wet- en regelgeving uit het tijdperk van vrouw Holle-vliegen-en-stilstaan.
Samenvattend: de software BESTAAT al, nu nog de euvele moed van partijen om bij elkaar te kruipen en het eens te hebben over de mogelijkheden van een horizontale insteek.
Groet,
Jos Steynebrugh
Marketing & Innovatie Consultant
Dank je voor je bijval. Da's er vast één. Nou de rest nog!
Jos Steynebrugh
Het verhaal klopt volledig, ook wat de oorspronkelijke schrijver optekend. Probleem is meer dat alles ook betaald moet worden. Zeker als het om de overheid gaat, dan wordt dat een extreem groot probleem.
Voorbeeld is de belastingdienst waar ze al jaren verwoede pogingen doen om een aantal relatief eenvoudige processen op elkaar af te stemmen en aan elkaar te koppelen.
Doordat dit soort projecten tegenwoordig aanbesteed moet worden en gegund dient te worden aan die idioot die de laagste prijs opgeeft, kan je er dus op wachten dat je krijgt waar je voor betaald, broddelwerk dus.
Als men dus eerst stopt met al die onzin van de goedkoopste zoeken en gaan beginnen met het zoeken naar de beste partij om de klus te klaren, dan lopen we nog het risico dat het wel eens wat zou kunnen worden.
Tot die tijd zal het, zeker met de overheid, voorlopig helemaal niets worden. Eerst de lasten door o.a. Brussel op de Nederlandse politieke zwakke schouders gelegd afwerpen en we komen er nog wel. Veel regelgeving is uitstekend, de regelgeving omtrent aanbesteding pakt tot nu toe volledig fout uit.
Voorbeelden zijn er genoeg, ik noemde al de automatisering van de Belastingdienst, maar ook in de bouw zie je het, Noord-Zuid lijn (A'dam), tramtunnel (Den Haag), Betuwelijn, HSL, de nodige ziekenhuizen en ga zo maar door. Uiteindelijk kost het klauwen vol met geld en is het uiteindelijke resultaat (bereikt door heel veel 'pleisters' te plakken) nou niet echt dat wat je zou hebben gehad als je met de juiste (meestal duurdere) partij in zee was gegaan. Dan ben je aan het einde minder kwijt en heb je een beter resultaat.
Kortom, het klopt allemaal, maar we hebben de verkeerde regels waar men mee om moet zien te gaan (en welke ongetwijfeld ook vaak verkeerd worden uitgelegd en dus uitgevoerd).
Hans Dreve