Vrouwenquotum vormt reputatierisico

Columns

Niet alleen vrouwen zouden moeten huiveren voor de reputatie van 'quotumvrouw'. Ook organisaties die zich met een telraam blindstaren op de sekseverdeling van hun personeelsbestand, dienen beducht te zijn voor het reputatierisico dat daaraan kleeft.

Meer vrouwen aannemen om het vrouwenquotum te halen dat de SER verplicht wil stellen, terwijl het werkklimaat niet evenredig meegroeit, bespaart bedrijven misschien boetes van de ‘quotum-politie’. Maar tegen welke prijs? Verplichte diversiteitsdoelstellingen najagen zonder visie getuigt namelijk niet van aansprekend leiderschap, een vooruitstrevend innovatiebeleid en inspirerend werkgeverschap.

En dat zijn nou net dé reputatiepijlers die belangrijk zijn om talent aan te trekken en aan je te binden.

Extern opgelegde maatregel is gekunsteld

Ui...

Ir. Jan G.M. van der Zanden
Lid sinds 2019
Uit de genoemde McKinsey studie blijkt dat helemaal niet. Lees zelf.

Uit vele studies blijkt inmiddels juist dat er een nauwelijks meetbaar verschil is bij meer gender diversiteit in teams. En vaak blijkt zelfs een mindere productiviteit bij een diverser team, vanwege de culturele verschillen.

Ik zie graag grondige studies en onderzoeken i.p.v. wensdenken en politiek-correcte fabels.
Noppe Mauritz
Lid sinds 2019
Organisatiecultuur, ethisch leiderschap en werkklimaat zijn belangrijke pijlers voor een creatief betrokken personeelsbeleid waarin teamwork geen modeterm is .
Maar fatsoen en discipline en motivatie, competenties en mentaliteit zijn belangrijker factoren die bij een personeelsselectie overduidelijk veel minder in beeld komen.To be human and efficiënt waren ooit de hoekstenen van een gedegen personeelsbeleid. De zorgsector illustreert al decennia dat een groot segment vrouwelijke personeelsleden geen duurzaam kwaliteitsvoordeel aanleverde.

Meer over Diversiteit in organisaties