De cynische boodschap luidt: "Als de nood het hoogst wordt en niemand meer beschikbaar is, mogen vrouwen hun leiderschap tonen." Moeten we de veel getoonde shift in de keuze voor een vrouw in de top zien als noodgreep in tijden van crisis, of als een noodzakelijk goede keuze in onze zoektocht naar effectief leiderschap. De voorbeelden van vrouwen die het roer hebben overgenomen en hun succes tonen zijn inmiddels talrijk aantal.
Mary Barra - CEO General Motors, Safra Catz - CEO Oracle Corporation, Julie Sweet - CEO Accenture, Sheryl Sandberg – COO Meta Platforms (voorheen Facebook), Elanor Boekholt-O’Sullivan – Luitenant-Generaal Defensie, Ingrid Thijssen – Voorzitter VNO-NCW, Marjan Rintel – President Directeur KLM, Herna Verhagen – PostNL
Hun pres...
En helaas zie ik juist ook vele dames op middel- en topmanagement posities die er een potje van maken: incompetent, irrationeel/politiek-gestuurd, onredelijk jegens werknemers, niet integer, etc. etc. Net als mannen!
Ik zou wel eens een echt onafhankelijk onderzoek willen zien, dus niet van een "gendervakgroep", naar de effectiviteit van vrouwen vs. mannen op topposities, waarbij de criteria voor effectiviteit/succes helder zijn gedefinieerd. Want "duurzaamheid" is op zich al een omstreden begrip, dus daar valt niet veel waarde aan te hechten. Ook de "medewerkersbetrokkenheidscore" is niet van doorslaggevend belang voor een succesvolle organisatie, al is die natuurlijk heel belangrijk. Maar meer succes bij minder betrokkenheid? Hoe wordt dat in dat onderzoek beoordeeld? Dat blijkt niet uit dat onderzoek! Er wordt "omheen" geschreven.
Ik vrees dat het vrouwelijk leiderschap helemaal niet zo veel beter is..... Maar: prove me wrong!
Dank voor je reactie. Mijn artikel is gebaseerd op zeer groot onafhankelijk onderzoek van Zenger Folkman over leiderschap in de wereld bij diverse industrieën/sectoren. Met meer dan 300.000 leiders en meer dan inmiddels bij 3mln. data hierover. Het gender verschil tussen het getoonde leiderschap wordt door hen elk jaar onderzocht, en ook ikzelf doe vanuit mijn organisatie onderzoek. Hierbij zien we dat vrouwen het over het algemeen beter doen dan hun mannelijke collega's. En, overigens ook minder goed op de zogenoemde interpersoonlijke vaardigheden als de Mannen. Over het algemeen scoren de vrouwen echter op 16 van de 19 competenties gemiddeld beter.
Medewerkers betrokkenheid wordt apart gemeten bij de de personen waar leiding aan wordt gegeven. Wij zien de trend dat bij een hogere betrokkenheid score, de leiderschapseffectiviteit van de betreffende leider ook hoger is, en dat de organisatie resultaten ook beter zijn... Dus, in algemene zin kunnen we vanuit big data aantonen dat betere leiders betere resultaten geven. Er zullen altijd individuele uitzonderingen zijn en voorbeelden waarbij dit op een bepaald moment niet zo is. En, ja er zijn ook gewoon slechte vrouwelijke leiders net zoals er veel hele goede mannelijke leiders zijn.