Vrije meningsuiting is een illusie die we met zijn allen heel hard aan het najagen zijn en waar we tegelijkertijd met alle macht tegenin gaan. Wanneer je tegen een politieagent vrij je mening uit en zegt ‘je bent een klootzak’, omdat je op dat moment die mening bent toegedaan, is dit wel strafbaar en krijg je een boete. Hoezo vrijheid van meningsuiting? Er zitten beperkingen aan én terecht.
Wanneer je in een bedrijf je collega’s constant uitscheld of de baas dan heb je ook een probleem. Dit wordt niet geaccepteerd omdat er bepaalde spelregels zijn in het onderlinge contact in organisaties, in families en tussen mensen in het algemeen. Deze spelregels zijn het smeermiddel van de maatschappij en bepalen hoe we met elkaar samenleven, samenwonen en samenwerken.
Ik ben voorstander van denken ...
Ik ben het vrij ver met je eens. Wel denk ik vaak “Ja, het màg, maar bréngt het wat”. Het antwoord is vaak “niets”. De vraag binnen het kader van deze website is een andere: “Hoe spring je hier professioneel mee om zonder elke maandagmorgen in normzijkende discussies terecht te komen?”
Ik hanteer het volgende recept:
• Wij spreken vanaf nu alleen en uitsluitend in 1e en 2e persoon enkelvoud
• Alle meervoudsvormen zijn dus verboden
• De volgende personen hebben derhalve een spreekverbod:
iedereen, niemand, sommigen, velen, anderen, alle, wij, zij en “je weet wel”
• Indien toch “wij” wordt gebruikt, dan per zinsdeel naam, toenaam, achternaam, serienummer van de bedoelde groep (hiermee leren ze het wel af)
• Als je er niet uitkomt, volg het advies van je oma: “Wat u niet wil dat u geschiedt . . . .”
Alles op straffe van a) reprimande, b) ernstige reprimande c) rode personeelskaart
Groet,
Jos Steynebrugh
Change Enhancement, Zoetermeer
Je kwetst ook mensen als je zegt dat een vrouw en een homo gelijkwaardig zijn aan heteroseksuele mannen..
Toch zal ik dat maar uitdragen... ondanks dat ik mensen kwets met die - inderdaad gruwelijk-fascistische - opvatting van mij.
Wat ik mis is aandacht voor gevoelige teentjes - er wordt altijd iemand gekwetst - en ook dat er iets als ironie bestaat.
we leven al in zo'n maatschappij waarin slachtofferschap geidealiseerd wordt, laten we nu niet er nog 6 miljard per definitie bij maken.
Dat iemand zich door die mening gekwetst kan voelen, is een bijwerking. Waar je overigens best rekening mee mag houden. Je uit je mening toch ook naar eigen verkiezing niet 'vrij' als je laat op de avond een lawaaiige, vechtlustige, dronken kerel van 2 meter lang en anderhalve meter breed tegen het lijf loopt?
Groeten
Valentin Meijer