Voer onderhoud uit ipv reorganisaties!

In vele boeken en publicaties over organisatiemanagement wordt gesteld dat reorganisaties onvermijdelijk zijn, maar zelden succesvol verlopen, dat veel onrust wordt opgewekt bij het personeel, dat personeel reorganisatie-moe is, dat de cultuur van de organisatie vaak niet worden begrepen e.d. Een antropoloog zei mij eens tijdens een van de vele bestuurskunde-lessen op de Universiteit in Leiden dat organisaties zo sterk zijn als de zwakste verbindingen – hij doelde daarmee op de sociale relaties - en dat reorganisaties in een klap al dergelijke verbindingen vernietigen. Kortom reorganisaties roepen kennelijk het slechtste in het personeel naar boven; het is “kommer en kwel”. Waarom beginnen we er dan aan?

Ter illustratie een vergelijking. Valt het u niet op dat een voetbalteam nooit in zijn...

Simon de vries
Om nieuw elan in de organisatie-structuur te brengen worden in het algemeen eerst de harkjes opnieuw opgetekend.
Het valt mij steeds op dat je als je de suggestie doet om teams met een goed speelveld en succesvolle wedstrijdscore (de virtuele kast staat aardig gevuld met de bekers) in de nieuwe organisatievorm gewoon door te laten gaan, en pas na een 1/2 jaartje of zo daar voorzichtig de harkjesfuncties aan te knopen, steevast wordt gezegd dat dat niet haalbaar is.
Argumentatie: De OR, het overleg et cetera zou daar tegen zijn.
De alibi's zijn eigenlijk al bij voorbaat ingebouwd in het veranderingsplan, het 'overzicht' in de hierarchische schijfjes prefaleert steeds omdat, vermoed ik, er onvoldoende 'doorzicht' is.
Hoe minder obstakels, hoe helderder het einddoel. Planning, sturing en voorspelbaarheid zijn in veranderingstrajecten in zekere zin irrelevante begrippen. Dat verklaart ook de stellingname van de antropoloog in het artikel van Jaap Reijling. De kunst is dus om om de veranderde omgeving heen het motivatie netwerk in stand te houden, dat lukt niet met doorknippen door het maken van een nieuw organisatieplan. De stelling is aan het einde v.h. artikel is dus zeer correct. Meer wit-denken!
Frans Kromhout
Helemaal mee eens: organisaties bij voorkeur doorlopend onderhouden.
Maar erger nog dan het laten ontsporen van de oude organisatie, is bij de overheid het van te voren en op veelal duistere gronden vast stellen van het aantal te reduceren functies. En dat als target opleggen aan de reorganisator, die vervolgens de overtolligen op de eerste dag van de nieuwe organsatie moet onslaan!

Echter bij nieuwe harkjes hoort een nieuw manier van werken en een volledig uit gewerkte bedrijfsvoering (want het is feitelijk Organise, Plan, Do Check en Act).
En dat kost per definitie energie en capaciteit. Dus de overtolligen niet meteen weg doen, maar een periode laten helpen met de verbouwing, want de verkoop gaat natuurlijk gewoon door!
Een soort groot-onderhoud dus.

Meer over Continue resultaatverbetering