De verzorgingsstaat ten onder door de Europese integratie?

Cover stories · Interviews

Wat zijn, over een langere periode beschouwd, de trends in het openbaar bestuur? Welke ontwikkelingen mogen we op grond daarvan verwachten voor de komende tien, twintig jaar? En wat zijn misverstanden gebleken of  hypes? We vroegen het een aantal voormalig topambtenaren. Zij hebben de veranderingen van nabij meegemaakt en kunnen daar nu met enige afstand op terugzien. In het vervolg van deze interviewserie: Carlo Trojan, Permanent Vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de internationale organisaties in Genève en voormalig Secretaris Generaal van de Europese Commissie.

Interview met Carlo Trojan, Permanent Vertegenwoordiger van de Europese Unie bij de internationale organisaties te Genève. Door Boudewijn Steur, Niels Kastelein en Mattijs Maussen.

s'ace
de afsluitende zinnen van de top-ambtenaren ...
"Het complexer worden van bestuursprocessen maakt de processen an sich niet democratischer. Integendeel, door de complexiteit zijn de besluitvormingsprocessen minder transparant geworden, en daarmee minder democratisch."
...
doen beseffen dat de complexiteit van de tijd veroorzaakt worden door de schijneenvoud van het (ver)kiessysteem dat al enige decennia '1man1vote' heet. Zo'n verkiezingstijd kun je welgeteld beschouwen als de carnavaleske ontgoocheling van de werkelijkheid die 'de burger' zelf wil zien:
populair gesteld is dit dan:
de kleren van de man ...
die de man niet maken ...
het is dus allemaaal 'om des kiezers baard' ...

maar dat wist u natuurlijk ook al ...

de hamvraag ... hoe kan het ook anders?
met als grondslag opper ik dan de gedachte :
dat wij niet allemaal gelijk zijn
en ook niet allemaal gelijk willen zijn ...
ook niet in een (ver)kiesstelsel
die ons naar 'hokjes' leidt (lijdt?).

Wij zijn ultimo allemaal gelijk in de doelstelling die wij met elkaar willen verwezenlijken, toch?

Een hint richting dé oplossing is om de ongelijkheid op een dergelijke manier voor te (kunnen) stellen dat je door de tijd (door de levensfaseringen v.e. mens/burger) heen de onderlinge verkeersregels (=structuur) worden betracht.

Stelling (generation binding matrix):
Het kiesstelsel (de verkeersregels) mag dus enige complexiteit (=te leren structuur) bevatten die het uiteindelijke gemeenschappelijke doel (veilig verkeer) benaderd.
Dat er dan een leerproces is van zeg 10 tot 50 en een loslaat(=ontleer)proces van 50 tot ... om de verschillende generaties gelijkwaardige uitgangspunten in vrijheid te bieden lijkt mij lovenswaardig.
:{al geef ik toe dat dit nog meer uitleg behoeft}:
groet
s'ace
nuwijweer.nl politiek thorbecke
M.J. Swaders
De afstand Europa/burger blijkt ook uit dit artikel. Afstandelijke, weinig belevingsvol taalgebruik.

Meer over Overheid